Mnoga mesta u našoj lepoj zemlji mogu se pohvaliti znamenitim ljudima, koji proslave rodno mesto u zemlji i svetu. Tako je selo Ježevica u Opštini Požega imalo sreću da se u njemu rodi i provede život Svetozar Lazović Gongo.

Trubač Svetozar Lazović Gongo je rođen 1952. godine u Dražinovićima, Ježevica. Od strane kritike, ali i hiljada ljubitelja trube širom sveta, ocenjen je kao vanserijski talentovan trubač.

Oni koji su ga poznavali i slušali ovog “samoukog” sluhistu, kako se poigrava notama, mogli su samo reći jedno: ” Gongo je čovek koji je svirao srcem”.

I bilo je tako… Svirao je srcem, uvek nasmejan ,ali opet ozbiljan, na neki svoj umetnički način. Pretvarao je emocije, kroz zvuke trube koji neguju sluh i u čoveku ponovo bude emocije.  I konačno, posle mnogo godina, možete se upoznati sa životom i delom ovog fantastičnog muzičara u knjizi “Gongova truba”- Slobodana Jelića Karanskog.

-Kako je jedan trubački orkestar snimio CD pre najvećih imena jugoslovenske estrade? -Kako je srpska truba u vreme komunizma i previranja izmamila suze i aplauze u Dubrovniku? -Zašto nikada nije osnovan duvački narodni orkestar Radio Televizije Beograd?
Odgovor na ova i još mnoga pitanja krije se u knjizi “Gongova truba” Slobodana Jelića Karanskog (1963.) koja se ovih dana pojavila u prodaji i odmah izazvala veliko interesovanje brojnih poštovalaca muzike Svetozara Lazovića. Uz brojne propratne fotografije, knjiga obuhvata period od najranijih posleratnih godina, preko Gongovog detinjstva i učenja sviranja, do poslednjih dana njegove karijere. Knjigu odlikuje i autorovo vešto prebacivanje na prvo lice jednine gde Svetozar priča o sebi i svom životu; njegovo kazivanje pisac, u svom posebnom stilu pripovedanja, prenosi na sličan način kao i razgovor sa Tihomirom Murićem, solunskim ratnikom koga je ovekovečio u svom prvom romanu “Tile Solunac”.
U pogovoru, Dr. Marija Vasić kaže: “Tačno zabeleženi datumi i godine, bogatstvo slika i kolora, daju posebnu čar ovim stranicama, a poneka prozna pesma i rima još više obogatiše priču koja uglavnom reče sve najbitnije stvari… Da se svi skupa setimo i podsetimo na ta prošla, sjajna i burna vremena”.
Svetozar Lazović Gongo (1952.-2001. Dražinovići, Ježevica kod Požege) je jedan od najpoznatijih srpskih trubača, dobitnik “Majstorskog pisma”. Njegove interpretacije pesama “Pšeničice sitno seme”, “Stani, stani, Ibar vodo” i “Pogledaj de, mala moja” su neprocenjivo blago naše kulturne baštine. Spomenik u rodnoj Ježevici prijatelji i poštovaoci su mu podigli 2016. godine.
Knjigu “Gongova truba” možete poručiti putem mail adrese  [email protected]  ili putem Fejsbuk profila Knjižara Školica Požega.

XMA Header Image
Trejler za knjigu “GONGOVA TRUBA”, Slobodan Jelić Karanski
youtube.c
Ilija Mirosavić 031info.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here