Loptački klub „Glorija“ iz Požege osnovan je 16. jula 1920. godine. Tako se ovaj prvi požeški fudbalski klub uvrstio u najstarije klubove u Srbiji. Tridesetih godina klub je promenio naziv u „Slogu“. Nakon rata zvao se „Farbin“ (po Milivoju Radovanoviću Farbinu), a potom ponovo „Sloga“.

Osnivači su bili Primislav-Slavko Olujić, svršeni maturant (1900-1924, kasnije student prava i nastavnik Požeške niže gimnazije) i Miodrag Ž. Vasić, učenik 8. razreda gimnazije (kasnije advokat).

Smatra se da je prvu fudbalsku loptu u Požegu doneo Mihailo Teofilović, učenik Užičke gimnazije 1920 god. Odmah je osnovan fudbalski klub „GLORIJA” koji je počeo odigravanje utakmica sa ekipama iz okolnih mesta. Prvi igrači koji su tih godina igrali za Gloriju su: Mihailo Teofilović, Ostoja Džinović, Miloš Petrović, Spasoje Tomašević, Draško Maloparac, Đorđe Živković-Bata i drugi. Nije bilo organizovanog takmičenja na nivou saveza ili slično, pa su se odigravale prijateljske utakmice sa Dragačevom, Javorom, Fudbalskim klubom Orao iz Arilja… Fudbal je bio sve popularniji i masovniji te je skupljao i privlačio mlade i školovane ljude. Među njima se tridesetih godina ističe Milivoje Radovanović, koji je bio izuzetan fudbaler i entuzijasta. Zajdeno sa Đorđem Živkovićem vodio je klub i organizovao utakmice u narednih desetak godina. U njegovoj kući su bile i svlačionice odakle se odlazilo na utakmice. Đorđe Živković-Bata poznati požeški trgovac obućom, finansirao je klub u tom periodu.

Pred Drugi svetski rat 1939. godine vlasti zabranjuju rad FK Gloriji, ali to ne zaustavlja rad kluba. Milorad timotijević-Štuka, Dr Mihailo Bošković, Milan Petronijević i drugi oformljuju novi klub i daju mu naziv Sloga.

SLOGA nastavlja sa svojim aktivnostima i tokom rata. Odigravaju se mnogobrojne prijateljske utakmice, kako u Požegi, tako i na strani (Vrnjačka Banja, Užice, Arilje…). Najznačajniju utakmicu u tom periodu Sloga igra u Požegi protiv tadašnjeg prvaka države VITEZ iz Beograda, za koji igraju mnogi tadašnji reprezentativci. Iako je izgubila sa 3:2 Sloga je pružila dostojan otpor renomiranom protivniku. U to vreme isticala se izuzetna generacija predvođena sa četiri brata Džinovića, braćom Drmalić, Mišom Kostićem, Radojicom Tanovićem, Miodragom Sinđelićem, Josipom Josovićem, Nenadom Mitrovićem… Većina igrača ove generacije je izgubila živote u ratu.

Zbog svojih aktivnost za vreme rata SLOGA nije bila na dobrom glasu kod novih vlasti. Pojavila se ideja da se Sloga pripoji Užicu i da radi kao sekcija Slobode. Tome su se suprostavili mnogi članovi, simpatizeri i obični građani.

Na jednom sastanku u kafani Milorada Timoijevića-Štuke neko je dao predloga da klub promeni ime u FK Farbin što je i prihvaćeno. Milivoje Radovanović-Farbin prvoborac, visoki državni funkcioner imenom je zaštitio klub, ali je i dalje nastavio da se brine i pomaže sve klupske aktivnosti (nabavka opreme, putovanja i sl.).

U to vreme za FK Farbin su igrali: Nedeljko Stefanović-Lulin, Milan Stefanović, Ljubisav Ostojić-Čavka, Ikan Jovanović,Raso Antović, Lukijan Sinđelić-Baron, Dragan Kovačević-Žabac, Mihailo Matijević-Badzo, Mihailo Ilić-Kajzer Milan Radić-Tezon, Dragi Marić, Vlade Božić…

Klub je nosio ime Farbin do 1954. godine kada ponovo uzima ime FK Sloga. Možda najveći procvat fudbala u Požegi je bio u periodu 1955-65. godine. Sloga postaje veoma zapažen klub na prostorima cele Srbije. Igra u ligama sa klubovimaSlobodom iz Užica , Borcom iz Čačka, Radničkim iz Kragujevca, Napretkom iz Kruševca, Mačvom iz Šapca, Dinamom, Majdampekom, Lirijom iz Prizrena, i drugima i postiže veoma dobre rezultate. Tada se pojavljuje veliki broj kvalitetnih fudbalera za koje pokazuju interes mnogobrojni klubovi širom zemlje.

Odlaskom te generacije dolazi do krize u fudbalskom sportu u Požegi. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina pojavljuje se izrazito talentovana generacija igrača koju predvode: Dragan Erić, Milija Jordović, Radojko Tošić, Milan Đokić, Milorad Ršumović i dr, ali ne uspevaju da se plasiraju u Kvalitetnu ligu Srbije.

U zadnjoj deceniji prošlog veka dolazi do burnih promena u društvu što se odražava i na FK SLOGA. Stvara se nova organizacija kluba, novi načini finansiranja, novi načini rada i treniranja. Klub sada poseduje izuzetnu infrastrukturu. Teren je jedan od najboljih u zemlji, moderne, svetle i velike svlačionice, kupatila, lekarsku ordinaciju, salu za konferencije, restoran, sobe za fudbalere, teretanu, dva pomoćna terena. U klubu radi veliki trenera pod čijim stručnim nadzorom trenira oko 200 dečaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here