U Zdravstvenom centru Užice trenutno je hospitalizovano 323 pacijenata, od čega 304 čeka rezultate sa testiranja na koronavirus.

Na intenzivnoj nezi smešteno je 19 osoba, a na respiratoru se nalazi njih 13.

„Naši kapaciteti jesu na ivici, ali je situacija pod kontrolom. Sa radom je počela bolnica „Čigota“ na Zlatiboru koja može da primi 37 pacijenata i jedan deo tih kapaciteta danas bi trebalo da bude popunjen. Stanje je daleko od onoga što ste mogli videti pre nekoliko dana na slikama koje kruže društvenim mrežama. Pacijenti koji su uslikani u hodniku samo su čekali kratak vremenski period da budu smešteni u svoju bolničku sobu, jer nemamo sada toliko ljudstva, koje može sve da uradi u roku od nekoliko minuta“, izjavila je Danijela Vasiljević, pr užičkog zdravstvenog centra.

Pritisci na kovid ambulante u Užicu su i dalje veliki i dnevno se obavlja na desetine pregleda. Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, istakao je da su svi kapaciteti užičke bolnice skoro popunjeni i da veliki problem predstavlja kašnjenje rezulatata, jer se još uvek čekaju oni od 04. jula i to preko 700 uzoraka na nivou Zlatiborskog okruga.

“Krizni štab uputio je apel Ministarstvu zdravlja kako bi u Užicu bila otvorena još jedna kovid bolnica. Pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga smešteni su kod nas, svakodnevno raste broj zaraženih i neophodno je otvaranje novih bolničkih kapaciteta. Sportska hala Veliki park i Studenstski dom nisu rešenje za pacijente sa teškom kliničkom slikom, jer njima trebaju mnogo bolji uslovi.Očekujem da ćemo uz zajedničku saradnju sa držvnim organima za nekoliko dana naći najbolja moguća rešenja, a to je poljska bolnica koja bi se nalazila u okviru centra“, izjavio je Petković.

Trenutno je na teritoriji Zlatiborskog okruga zaraženo 772 ljudi, najveći broj inficiranih je u Užicu 349, zatim u Sjenici 84, Požegi 67, Čajetini 59, Novoj Varoši 54.

Od početka epidemije u Zklatiborskom okrugu preminule su 23 osobe.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here