Broj obolelih od virusa korona u Srbiji ponovo raste, a čini se kao da oboleli ovog puta imaju blaže simptome. Da li je virus oslabio ili je, ipak, posredi nešto drugo?

Epidemiolog Zoran Radovanović poručio je da je situacija sa drugim talasom korona virusa ozbiljna i da virus nigde u svetu nije oslabio.

– To je isti virus, iste virulencije, znači iste ubojitosti. Niko na svetu nije pokazao da je virus oslabio. Postoji nešto drugo – leti smo više na otvorenom, otvoreni su prozori ako smo u zatvorenim prostorijama, tako da je količiona klica manja, pa je zato i klinička slika blaža. To je samo stvar proporcije – naveo je on tokom uključenja u emsijiu “150 minuta” na TV “Prva”.

Radovanović kaže i da će ređe kod mladih klinička slika biti teža, dok će kod starijih to biti češći problem.

– Situacija je ozbiljna… Virus će ostati sa nama, cilj je i kod nas i u svetu da se nekako uspori taj tempo obolevanja. Cilj je da se što više mladih zarazi, pa da oni eventualno tako štite starije – objasnio je Radovanović.

Sličnog mišljenja je i bivši direktor Infektivne klinike, dr Dragan Delić, koji ističe da “niko nije dokazao ni u jednom publikovanom radu da se virus do sada promenio”.

– Ne isključuje se da bi mutacija virusa rezultirala smanjenjem njegove snage, ali to trenutno nije aktuelno. Virusi se stalno menjaju i ne zna se da li će rezultat tih promena biti smanjena ili povećana virulencija. U medici sve mora da ima čvrste dokaze, nikako se ne treba oslanajti na zapažanja – objasnio je dr Delić.

On je dodao i da je veoma logično da je teška klinička slika kod mladih retka.

– Kinezi su takođe rekli da mladi, posebno deca, imaju asimptomatske, lakše kliničke slike. Postoje pojedinačni slučajevi dece koja su bila na intenzivnoj nezi, ali nijedno dete nije preminulo. To se lako medicinski objašnjava – mlađi su retko hronični bolesnici i nemaju terapiju u vidu lekova kao stariji građani, te je i njihov organizam otporniji – zaključuje on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here