Epidemiolog doktor Predrag Kon upozorava na svom Fejsbuk profilu da je epidemiološka situacija u Beogradu ponovo preteća i da se zbog povratka studenata svojim kućama u julu pretnja može proširiti po čitavoj Srbiji, prenosi RTS. On je napisao na Fejsbuku da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo posle 5. juna, kada je na javnim okupljanjima dozvoljeno prisustvo 1.000 ljudi, nakon čega su ograničenja potpuno ukinuta.

Kako prenosi RTS doktor Kon je napisao „Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i sa derbijem odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju, bar meni nije poznato“.

„Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni“, napisao je Kon.

Naglašava da nikada nije ukinuta obaveza da na utakmicama mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotrebljava svaka druga stolica odnosno odobrava prisustvo dvostruko manjeg broja gledalaca.

„Mnogi misle da je to nemoguće. Kažem da samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak… Naša trapavost i usporenost omogućila je da dođe do prenosa virusa u ovoj populaciji“, smatra Kon.

Sa druge strane Doktor Kon ističe da se mora živeti, da nema više vanrednog stanja i da ga neće ni biti jer Srbija ne može finansijski da ga izdrži. Navodi da će nekih zabrana najverovatnije uskoro biti, kao što je zabrana poseta bolnicama, a i nekih obaveza, kao što je obaveza nošenja maski u javnom prevozu ili u prodavnicama.

„Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje“, naglašava Kon.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here