Predsednik Rusije Vladimir Putin doći će u oktobru u posetu Srbiji kako bi prisustvovao svečanom otvaranju Hrama Svetog Save, pišu srpski mediji.

Foto:facebook page Vladimir Putin

 

Prema navodima medija, to je dogovoreno u telefonskom razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Putinom.

Rusija je jedan od velikih darodavaca izgradnje Hrama na Vračaru, a predsednik Vučić pozvao je Putina da prisustvuje završetku radova i svečanom otvaranju.

Mediji navode i da je Putin u razgovoru bio zainteresovan o situaciji u Crnoj Gori i problemima Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Putin je, podsetimo, zajedno sa Vučićem i patrijarhom Irinejem, posetio Hram Svetog Save u januaru 2019. Dvojica predsednika i patrijarh su simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića – crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Uz rusku pomoć finansirana je izrada kupole u mozaiku od stakla i kamena, površine 1.248 kvadrata, što će ovu kupolu činiti najvećom u pravoslavnim hramovima urađenu u mozaiku. U uređenje ove svetinje, ruska kompanija “Gaspromnjeft” uložila je najpre 4 miliona evra, a zatim još šest prošle godine.

GZS/B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here