Avion sa zaštitnim maskama koje je država kupila sleteo je jutros u četiri sata u Beograd, kaže direktorka RFZO Sanja Škodrić i dodaje da je roba trenutno u centralizovanom magacinu u Staroj Pazovi i da će odatle biti distriburana po svim apotekama u Srbiji.

– Te maske je država platila i građani će moći da ih kupe po ceni od 120 dinara – navela je Škodrić za TV PInk.

Ona je naglasila da za dva dana stiže još jedan avion sa maskama i da će Srbija u narednih nekoliko dana imati dovoljnu količinu maski.

Maske koje su stigle iz kineske donacije, pojasnila je, već su podeljene zdravstvu, ostalo je još za vojsku i policiju.

Država je , kako kaže, odreagovala i rešen je problem sa maskama, te moli građane da ne prave zalihe.

– Ograničili smo i građani će moći da kupe samo 10 maski. Imaćemo skrivene kupce, reagovaće tržišnu inspekcija – navela je Škodrić.

Napominje da je najvažnija izolacija i da je važno da građani ostanu kod kuće i kada nije policijski čas.

Strogu izolaciju i trijažu pacijenata predložili su i stručnjaci iz Kine, da se i lakši slučajevi, pacijenti kod kojih je potvrđen korona virus, a imaju lakšu klinicku sliku, smeste u karantin.

Obezbedićemo sajam za to, kako je i planirano, gde će biti mesta za 3.000 ljudi. Vojska će to preurediti za 48 sati – naglasila je ona.

Pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom biće zbrinuti u bolnicama. Po savetu kineskih stručnjaka u terapijske protokole biće uvedena i kineska tradicionalna medicina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here