Požega- Najradosniji Hrišćanski praznik, obeležava se širom Srbije, najčešće uz pesmu i druženje. U rodnom kraju Miloša Obrenovića ,Božić se obeležava uz poštovanje narodnih običaja i čuvanje tradicije.

U Srednjoj Dobrinji nadomak Požege, najmlađi meštani zaseoka Simovići, svaki Božić dočekuju sa radošću ne samo zbog važnosti tog praznika, već i zbog tradicionalne vožnje volovskom zapregom, koju već nekoliko godina organizuje mladi domaćin Dragan Simović(25) iz tog sela.

U vremenu novih tehnologija,brzog života i novih trendova, ovakva scena je prava retkost. Retko ko se trudi da zaista očuva tradiciju naših starih i dočara mladim generacijama sliku života na selu kakav je bio nekada. Kako kaže naš mladi rabadžija, Miško i Ruško su prava atrakcija za decu, a pošto imaju mirnu narav, za decu ne predstavljaju nikakvu opasnost.

 

Фотографија корисника Dragan Simovic
foto:031info

Kada se sokakom začuju medenice, ubrzo se okupi veliki broj meštana, tako da ova svojevrsna atrakcija postaje obimnija. Kako je kod Srba običaj, da se za svaki događaj nazdravi, ubrzo se u improvizovanim uslovima, kuvalo vino i rakija.

Фотографија корисника Dragan Simovic

foto:031info
Foto:031info

Posle par pređenih kilometara, najzad je bilo vreme da Miško i Ruško odmore, a rabadžija da nazdravi sa komšijama. Druženje se nastavilo još par sati, a Miško i Ruško ostatak godine neće biti besposleni, kako kaže Dragan, makar će nedeljom moći da se provozi zapregom kroz selo, dok se zvuk medenica stapa sa okolinom.

 

 

Foto:031info

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here