Priboj – U sredu će u Slobodnoj zoni biti zvanično primljen i potpisan ugovor sa 500-tim zaposlenim radnikom. Podsećanja radi, prolazi četvrta godina od kako je na krajnjem jugozapadu Srbije, u Priboju, jednoj od najsiromašnijih opština u zemlji, otvorena slobodna privredna zona. Odlukom državne vlasti, ovaj gradić na tromeđi između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dobio je zonu u kojoj kompanije posluju pod povoljnim uslovima. Drugim rečima, mnogo lakše izvoze robu i uvoze sirovine za proizvodnju.

„Mesečni prihodi opštine otvaranjem Slobodne zone uvećani su, na godišnjem nivou, za oko 100 miliona dinara”, rekao je predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović.

Slobodna Zona Priboj, foto: priboj.rs

Inače, područje „Slobodne zone” Priboj obuhvata teritoriju ukupne površine nešto više od 26 hektara. Ima 27.213 metara kvadratnih prostora za proizvodnju, 10.770 metara kvadratnih zatvorenog magacinskog prostora, 9.084 metara kvadratnih otvorenog skladišnog prostora i 5.183 metara kvadratnih kancelarijskog prostora.

U nekada bogatoj opštini koja je propadanjem FAP-a postala sinonim za siromaštvo, broj stanovnika između dva popisa smanjen je za oko 4.000 ljudi, a na posao čeka oko 5.000 osoba, pa je svako novo radno mesto u gradu Limu zlata vredno.

Potsetimo se, da su mnogi bili skeptični kada se otvarala Slobodna Zona Priboj, ali kako su godine prolazile, ovaj projekat je ipak urodio plodom. Za Priboj, ovakva zona ima veliki značaj, obzirom da je ovaj grad “živeo od FAP-a”. Međutim iako je FAP bio u jednom trenutku na niskim lestvicama poslovanja i da su mnogi radnici ostali bez posla, nekadašnji gigant iz Priboja polako se “budi” . U ovoj fabrici se proizvode mnogi modeli vozila, koje koristi naša vojska i koji ne zaostaju za poznatim stranim markama vozila ovakvog tipa. Kako je najavljeno, i dalje se radi na unapređenju tehnologija u ovoj fabrici.

Da ne zaboravimo, Priboj je jedan od nekoliko gradova u Srbiji, koji dobijaju toplanu na biomasu što je dobar primer brige o životnoj sredini i korišćenja prirodnih resursa za proizvodnju energije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here