Na gradskom trgu u Pozegi danas je započelo održavanje manifestacije “Kulturno-obrazovni sabor Milos Veliki”. Na gradskom trgu u Pozegi odrzan je javni čas istorije za učenike osnovnih skola kao i kazivanje Nemanje Jovanovića glumca uzickog narodnog pozorista “ Milos Obrenović ponovo međju Srbima”. Veceras u 19h biće otvorena izložba Milos Veliki u domu mladih, nakon čega će u istom prostoru biti odrzan čas istorije za gradjanstvo. Organizatori manifestacije su To Požega, SKC i Narodna biblioteka Požega. Generalni pokrovitelj manifestacije opstina Požega.

Foto: Rade Marković
Foto: Rade Marković
Foto: Rade Marković
Foto: Rade Marković

U okviru manifestacije “ Kulturno -obrazovni sabor Milos Veliki”, danas je na gradskom trgu u Pozegi odrzan kviz iz Istorije za učenike srednjih skola iz Pozege. Učestvovale su ekipe iz Tehničke škole, Gimnazije “ Sveti Sava” i poljoprivredne škole “Ljubo Micic sa domom učenika”. U jednicasovnom nadmetanju u vrlo neizvesnoj borbi pobedu je odnela Gimnazija, ali moramo reci da su zavidan nivo znanja iz istorije pokazale i druge dve škole. Nagradu u vidu knjige kožnih poveza “Srbija kroz vekove” obezbedila je opstina Požega. Veoma zapažen nastup na maloj bini trga u Pozegi imao je i Hadži Nemanja Jovanovic, glumac Narodnog pozorista Uzice u ulozi Knjaza Miloša Obrenovića. Na istom mestu odrzan je i koncert etno muzike u izvodjenju Danice Krstić i Orkestra benda. Kulturno -obrazovni sabor Milos Veliki organizovala je Turisticka organizacija, Sportsko- kulturni centar i Narodna biblioteka Požega. Generalni pokrovitelj manifestacije  je opština Pozega!

I pored velike količine prikazanog znanja iz istorije, danas se moglo primetiti da deca sve manje poznaju istoriju naše zemlje ali i istoriju kao nauku. Možda treba raditi na tome, da se deca više zainteresuju za ovu nauku, kroz neke druge vidove edukacije. Često knjiga nije dovoljna, da bi se znanje prenelo na učenike, već se moraju koristiti i druge metode edukacije. Poznavanje istoje je bitno za dalje obrazovanje i sam život. Ne možemo hrliti ka budućnosti ako ne znamo šta se dešavalo u prošlosti.