Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije pomora ribe u Velikom Gradištu. Pomor se desio u takozvanim “zimovniku za ribe” a verovatno je posledica zagađenja. Ribolovci su ovu pojavu odmah prijavili nadležnima, ali kako kažu, rekli su im da su inspektori na bolovanju i da nema nikog da izađe na teren.

fotografije su preuzete sa fejsbuka

Potsetimo se, da u celoj Srbiji, često imamo problema sa zagađenjem reka. Nekada se događaju nezgode, ali imamo i pojave svesnog zagađivanja. Naša zemlja je jako bogata vodama, a u budućnosti je izvesno da će pijaće vode biti sve manje. Ipak nemarimo za to i reke i dalje zagađujemo, ali će nam se takva nemarnost vratiti kad tad kao bumerang.

Priroda neće dugo moći da se bori sa zagađenjima, a Evropa sve više novca ulaže u ekologiju, upravo zbog nemarnosti tokom svih ovih godina. Međutim kada uporedimo obale Dunava van naših granica i kod nas, možemo primetiti da Evropa mnogo više brine o rekama nego mi. Krajnje je vreme da se osvestimo i krenemo da čuvamo blago koje imamo, dok ne bude kasno.