Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić boravio je danas u Užicu gde je posle prijema u kabinetu gradonačelnika obišao radove na platou ispred Narodnog muzeja, a potom i zvanično otvorio Kulturni centar u Sevojnu.


Ministar Ružić i direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović u obilasku radova na platou

Oba ova infrastrukturna projekta podržana su od strane Ministarstva na čijem je čelu ministar Ružić, rekonstrukcija platoa ispred Narodnog muzeja sa 3, a Kulturni centar u Sevojnu sa 8,5 miliona dinara.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja Kulturnog centra i prigodnog kulturno-umetničkog programa gradonačelnik Užica Tihomir Petković je poželeo dobrodošlicu ministru i zahvalio se Ružiću na podršci koju njegovo ministarstvo pruža Užicu.

Stara škola koja je rekonstrukcijom postala Kulturni centar, sagrađena još početkom 20 veka, poslednjih decenija nije bila u funkciji, a nakon ovih radova, po rečima gradonačelnika postala je jedan od najlepših kutaka trenutno u Sevojnu. Ukupna vrednost projekta je 16 miliona dinara od kojih je 8,5 miliona finansiralo Ministarstvo državne uprava i lokalne samouprave, a preostali iznos obezbeđen je iz gradskog budžeta.

„Svi poslovi su urađeni u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Zgrada će na osnovu dogovora Ministarstva prosvete, koje je vlasnik ove zgrade i Grada Užica i Opštine Sevojno biti u finkciji Kulturnog centra“, naveo je Petković.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost ministru Ružiću i na finansijskoj podršci projektu rekonstrukcije platoa ispred Narodnog muzeja. Taj projekat je vredan 9 miliona dinara od kojih je 3 miliona obezbeđeno od Ministartva državne uprave i lokalne samouprave.

„Sa ministrom smo pričali o konkretnim stvarima, o konkursima za narednu godinu, šta nam je potrebno da pripremimo i šta da uradimo kako bismo imali njegovu podršku i za narednu godinu“, istakao je Petković.

„Drago mi je da sam danas u Užicu i da smo imali veoma koristan sastanak sa gradonačelnikom i njegovim timom, gde smo sagledali dva veoma značajna projekta koji su urađeni na teritoriji grada Užica i Gradskoj opštini Sevojno, a koja su finansirana od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Kulturni centar u Sevojnu govori da je moguće sve to uraditi ukoliko opredelite jasne ciljeve, projekte i iskoristite sredstva koja su raspoloživa na najbolji mogući način. Drago mi je da će sada ovaj Kulturni centar služiti na dobrobit žiteljima kako Sevojna tako i Užica. Fond za lokal je ove godine bio nepunih 500 miliona dinara, neznatno će biti uvećan u 2020. godini. Sve jedince lokalne samouprave su dobrodošle da apliciraju sa svojim projektima. Fokus ćemo kao i do sada staviti na infrastukturne projekte predškolskih ustanova, ukoliko postoji lista čekanja, uvođenje E-uprave, preventivu od elementarnih nepogoda, kulturno-sportske manifestacije, sve ono što smo i prethodnih godina radili“, naveo je Ružić.

Tekst i fotografije: uzice.rs