Srbija uvodi jedinstveni pozivni broj Hitne medicinske službe za celu zemlju, te će operater iz centra biti taj koji će vozilo Hitne pomoći poslati do ugroženog pacijenta.

U istoriju odlazi klasično pozivanje Hitne pomoći, već će se na mnogo brži i efikasniji način reagovati kada je potrebno. Ovu informaciju potvrdili su za Blic u Ministarstvu zdravlja.

Sada će u ovakvim slučajevima operater iz centralizovane službe upućivati Hitnu službu, a da o tome ne mora da misli porodica obolelog. Takođe, do ugroženog pacijenta dolaziće onaj ko je najbliži, bez obzira na teritorijalnu nadležnost.

To je deo centralizacije zdravstvenih službi, predviđen, između ostalog, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je uvojen u aprilu. Prema tom zakonu predviđen je i prelazak domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova iz nadležnosti lokalne samouprave u nadležnost države, što počinje od 1. januara.

– Kako bi se napravila bolja organizacija rada u Hitnoj službi i kako bi se podigla efikasnost, uvodi se jedinstveni pozivni broj, poput onog u Nemačkoj 112. Na taj način znaće se koja ekipa Hitne pomoći je najbliža i ona će se istog momenta uputiti ka ugroženom pacijentu. Bilo da se nesreća desi na autoputu, u gradu, selu, na bilo kom mestu u Srbiji, ubuduće će svi pozivi ići preko jedinstvenog pozivnog broja – kažu za Blic u Ministarstvu zdravlja.

U Evropi broj 112 koristi se u hitnim slučajevima i on je besplatan, što znači da se pozivom ovog broja onaj koji zove povezuje sa Hitnom, policijom i vatrogascima, a u centru rade obučeni operateri. Takav sistem treba da zaživi kod nas, kako se očekuje, od naredne godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je potrebna bolja organizacija hitnih službi i potvrdio da će od sledeće godine, kada domovi zdravlja pređu u republičku nadležnost, biti formiran i jedinstveni sistem koji će početi sa radom.

– U svakom trenutku će se znati gde su kola Hitne pomoći kako bi najbliža ekipa, bez obzira kojoj teritoriji pripada, stigla na lice mesta – rekao je Lončar.