Vlada Srbije trenutno razmatra opcije kojima bi dodatno pomogla parovima koji se leče od steriliteta, kako bi došli do potomstva. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da će država u novom investicionom ciklusu koji će biti “težak” između 10 i 12 milijardi evra, izdvojiti oko 500 miliona evra za pronatalitetnu politiku.

foto:facebook

 

Ministararvo zdravlja prikuplja iskustva iz drugih zemalja, ali i predloge lekara koji se bave ovom oblašću i novine se mogu očekivati od naredne godine. Do sada parovi su imali pravo na 3 besplatna pokušaja VTO, dok je starosna granica za žene 42 godine. Mnoge lokalne samoprave finansiraju i 4. pokušaj, dok na primer Čačak nema ograničenja u broju pokušaja.

Jedna od opcija jeste da država preuzme finansiranje 4. pokušaja VTO, ali i da se podigne starosna granica, kako bi ovo pravo imale i žene starije od 42 godine.

Međutim ozbiljno se razmatra i opcija da na teritoriji cele Srbije VTO bude besplatna bez obzira na broj pokušaja. Ovo bi bilo jako značajno za sve parove kojih u Srbiji ima oko 300 000 i kojima finansije predstavljaju otežavajući faktor u borbi za potomstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here