Novi auto-put će nositi ime Miloša Velikog, odnosno knjaza Miloša Obrenovića, utemeljivača savremene srpske državnosti. Put, na svojevrstan način, povezuje sva važna mesta u životu knjaza.

Do Miloševog rodnog mesta Gornje Dobrinje još nije stigao auto-put, ali će uskoro proći na 20-ak kilometara od sela, kada se uradi deonica Čačak–Požega.

Spomenik Milošu Obrenoviću u Gornjoj Dobrinji

Povezaće se i Rudnik gde je kasnije živeo s majkom i braćom, pa Takovo gde je podigao ustanak, zatim Obrenovac kome je dao ime svojim ukazom umesto dotadašnjeg Paleža, i na kraju Beograd gde je i bio knjaz.

Rodni kraj Miloš Obrenović nikada nije zaboravio. U Gornjoj Dobrinji podigao je i crkvu u spomen ocu Teodoru, zatim školu i čardak. Zemljaci su mu podigli spomenik i obeležili mesto gde je bila rodna kuća.

S generacije na generaciju u Gornjoj Dobrinji pronosi se sećanje na knjaza, zato ih je obradovalo što će se auto-put zvati po njemu.

Poljoprivrednik iz Gornje Dobrinje Predrag Vasilijević ističe da je čast da se neko setio da da putu da ime po Milošu Velikom.

“Država je trebalo ranije da nam pomogne da napravimo muzej. Vidim da su sad zainteresovani. Dosta nam znači što za dva, tri sata možemo da stignemo u Beograd”, kaže Predrag.

“Sve radimo što se tiče sela, okoline, turizma. Nadamo se da ća auto-put, pored investicija, doneti i veću turističku ponudu i veće angažovanje cele turističke organizacije”, ističe Vasilije Čarapić, predsednik MZ Gornja Dobrinja.

Za dolazak turista već se spremaju, planiraju da obnove knjaževu rodnu kuću, vodenicu iz njegovog doba, urede dom kulture, naprave muzej Obrenovića.

U rodnom selu će uskoro i jedna ulica dobiti poneti ime Miloša Velikog.