Dan mladih je međunarodni događaj koji se 12. avgusta proslavlja širom sveta. Ustanovila ga je Generalna skupština UN i ima za cilj da skrene pažnju šire zajednice na probleme mladih u svetu.

foto: https://www.pregrada.hr

Zalaganje za mlade trebalo bi da prate konkretne mere države i društva, koje bi ih osposobile za samostalan život, saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana mladih.

Zoran Pašalić je naveo da su nezaposlenost i ekonomski problemi, neusklađenost znanja, veština i kompetencija koje se stiču tokom obrazovanja sa potrebama tržišta rada, kao i niska socijalna uključenost, glavni problemi sa kojima se suočavaju mladi u Srbiji.

Zalaganje za mlade i zaštitu njihovih prava, često ocenjeno prioritetom najvišeg ranga, trebalo bi da prate konkretna rešenja koja dovode do unapređenja njihovog položaja, ukazao je Pašalić.

U osnovi, dodao je, to su one mere koje država i društvo sprovode kako bi mladi bili osposobljeni za samostalan život van roditeljskog doma, u skladu sa obrazovanjem i zanimanjem koji omogućavaju egzistenciju i planiranje budućnosti u svojoj zemlji.

“Umesto toga, beležimo zabrinjavajući trend među mladima još u srednjoškolskim klupama, koji budućnost vide van granica svoje zemlje i najčešće po okončanju fakulteta, odlaze u inostranstvo zbog nemogućnosti pronalaženja adekvatnog zaposlenja ili niskih zarada”, naveo je Pašalić.

U posebno osetljivom položaju su osobe sa invaliditetom, upozorava zaštitnik građana i dodaje da se njima zbog nedostupnih mera podrške umanjuje mogućnost obrazovanja i zapošljavanja.

Mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima, i dalje su stigmatizovani i na margini društva, ističe Pašalić.

Sadržaj pritužbi koje dobija Zaštitnik građana, pored visoke stope nezaposlenosti, upozorava i na nedovoljno razvijene usluge prevencije bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja, usluge pomoći i podrške mladima u posebno osetljivim situacijama, kao i prevenciju i zaštitu mentalnog i reproduktivnog zdravlja, dodaje se u saopštenju.

Dan mladih je međunarodni događaj koji se 12. avgusta proslavlja širom sveta. Ustanovila ga je Generalna skupština UN i ima za cilj da skrene pažnju šire zajednice na probleme mladih u svetu.