U Srbiji će do kraja sedmice biti pretežno sunčano i sve toplije, a u sredu i četvrtak najviša dnevna temperatura dostizaće 37 stepeni Celzijusovih.

Zbog visoke temperature će na snazi biti narandžasti meteo-alarm.

Prema rečima meteorologa RHMZ-a Slobodana Sovilja, u avgustu se u našoj zemlji očekuje više od 15 tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni.

Sovilj je za Tanjug rekao da će od utorka do nedelje temperature biti u porastu, ali da je u noći između četvrtka i petka moguće prolazno kratkotrajno naoblačenje koje će ponegde usloviti prolazne pljuskove sa grmljavinom.

”Tako da će u petak i subotu biti malo niža temperatura sa maksimalnim vrednostima između 33 i 34 stepena. U nedelju i početkom sledeće sedmice biće ponovo veoma toplo sa maksimalnom dnevnom temperaturom koja će prelaziti 35 stepeni”, naveo je Sovilj.

Kako je objasnio, veoma topao vazduh stiže sa severa Afrike preko Sredozemlja do Balkanskog poluostrva i Srbije, što uslovljava nagli porast temperature.

Kada je reč o prognozi vremena za avgust, prognozira se da će prosečna temperatura vazduha biti za dva stepena viša od proseka što, dodaje Sovilj, znači da se očekuje više tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusovih.

”Procene su da će biti između 15 i 20 takvih dana na teritoriji Srbije uz prosečnu količinu padavina. Međutim, u prvih četiri dana avgusta pala je značajna količina kiše, samo na području Beograda više od 50 litara po kvadratnom metru za 24 sata, tako da u narednih 10 do 15 dana neće biti većih padavina”, kaže Sovilj.

On je dodao da se krajem avgusta ponovo mogu očekivati povremena kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Visoke temperature, posebno posle kišnih perioda, mogu biti pogubne po zdravlje svih, a posebno hroničnih bolesnika, upozoravaju lekari.

Načelnica opšte medicine Doma zdravlja Stari grad Branka Lazić kaže da visoka vlažnost u kombinaciji sa povišenim temperaturama, čak i ne previše visokim, stvara neprijatan osećaj zbog čega se hroničnim bolesnicima savetuje da najveći deo vremena provode u klimatizovanim prostorijama.

”Ne samo zbog temperature, već i zato što klima-uređaji isušuju vazduh i čine ga pogodnijim za udisanje”, rekla je Lazićeva za Tanjug.

Budući da je za sredu i četvrtak RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature, Lazićeva je naglasila da se i zdravim osobama preporučuje da ne izlaze na sunce između 11 i 17 sati i da, ukoliko je neophodno, biraju mesta koja su senovita i u hladu.

Lazićeva je savetovala građane da rashlade prostorije u kojima borave, ali da razlika u temperaturi rashlađene prostorije i spoljašnje temperature ne bude više od četiri-pet stepeni.

Ukoliko ipak moraju da izađu napolje, građani bi trebalo da obuku laganiju odeću, od prirodnih materijala i da se od sunca zaštite šeširom i naočarima za sunce.

Kožu, dodala je Lazićeva, treba zaštiti kremama sa zaštitnim faktorom, jer je iz godine u godinu mnogo veća količina infracrvenih zraka koji su opasniji nego ranije.

“Sa sobom uvek treba poneti flašicu vode ili drugih napitaka. Što se tiče ishrane, ona takođe treba da bude laganija – voće, povrće, riba, piletina…”, dodala je Lazićeva.

Kada je reč o hroničnim bolesnicima, navela je da je većina njih obučena da sama vrši samokontrolu, kako dijabetičari tako i oni koji boluju od povišenog krvnog pritiska.

“Pre svake promene terpije potrebno je da se iskontrolišu vrednosti jer nije dovoljan samo subjektivni osećaj da je povišen ili snižen pritisak, već je potrebno izmeriti ga i to većina pacijenata zna, ali nije na odmet podsetiti ih. U tom smislu treba savetovati i obučiti pacijente kako da terapiju prilagode svom trenutnom stanju jer najčešće lekari nisu dostupni svaki dan, a promene u temperaturi su čak na dnevnom nivou po deset i više stepeni”, rekla je Lazićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here