Narodni poslanik iz Priboja u Skupštini Srbije i član Izvršnog odbora SNS, Krsto Janjušević, za „SNS Informator“ kaže da je ponosan što je deo skupštinske većine koja konstantno donosi nove zakone i unapređuje postojeće u cilju napretka Srbije na svim poljima.

– Zakoni koji suzbijaju nasilje u porodici, uvode dualno obrazovanje, pooštravaju borbu protiv kriminala i korupcije, pojednostavljuju procedure u cilju privlačenja novih investicija – već su dali značajne rezultate. Za Zapadnu Srbiju, odakle dolazim, veoma je važan Zakon o utvrđivanju javnog interesa radi izgradnje koridora auto-puta E-761, deonice Pojate-Preljina, poznatijeg kao Moravski koridor. Radovi na Koridoru 11 dokaz su svima koji sumnjaju u Moravski koridor. Ova dva koridora su od suštinskog značaja za razvoj Zapadne Srbije.

* Koliko je investicija stiglo u Priboj i koje sve fabrike posluju u okviru Slobodne privredne zone?

– U Slobodnoj zoni Priboj danas rade 434 radnika u kompanijama iz Španije, Turske, Švedske, Holandije, kao i nekoliko domaćih. Kompanije konstantno šire proizvodnju, povećavaju broj zaposlenih i Slobodna zona Priboj je jedna od najbrže rastućih industrijskih zona u Zapadnoj Srbiji. Pre manje od četiri godine, na 27 hektara imali smo devastirano područje bez adekvatne pristupne saobraćajnice, sa minimumom privrednih aktivnosti i nekoliko desetina radnika. Tada se, na inicijativu Aleksandra Vučića i uz snažnu podršku njegovog tima, krenulo u formiranje i infrastrukturno opremanje Slobodne industrijske zone, što je u mnogim krugovima žestoko osporavano i potcenjivano. Rezultat te vizije i napornog rada je to da je Priboj danas lider u privlačenju investicija u oblasti idustrijske proizvodnje u Zlatiborskom okrugu i da su susedne opštine zainteresovane da primene sličan model.

* Koliko se ulaže u turističke kapacitete i koliko razvoj ove privredne grane može da doprinese razvoju?

– Zapadna Srbija i Zlatiborski okrug imaju ogroman turistički potencijal, koji Vlada Srbije prepoznaje i podržava nizom važnih projekata. Istakao bih nastavak radova na Koridoru 11 u delu Preljina-Požega, dužine 30,9 kilometara i vrednosti 450 miliona evra, koje je nedavno otvorio predsednik Vučić. Koridor 11 turistima će dodatno približiti lepote Tare, Zlatibora, Zlatara, Pribojske banje, i privrednike usmeriti da dodatno investiraju u turističke kapacitete ovog dela Srbije. Istakao bih značajnu investiciju u Pribojsku banju, koja će u narednim godinama biti jedna od najlepših banja u Srbiji, kao i uspešnu privatizaciju hotela „Bić“, gde se očekuje investicija od 1,7 miliona evra.

* Da li postoje najave novih ulaganja?

– Na pragu smo velike nemačke investicije u oblasti automobilske industrije u Priboju. Tim predsednika Srbije aktivno radi na ovom projektu i veliki sam optimista da će biti realizovan, što bi značilo novih 300 radnih mesta za Pribojce. Posebno sam srećan jer je jedna od najboljih domaćih kompanija „Inmold“ iz Požege započela poslovanje u Priboju. Radujemo se ogromnoj investiciji, novim radnim mestima i primeni dualnog obrazovanja.

* Kako komentarišete konstantne napade Đilasa, Obradovića, Jeremića i ostalih na predsednika Vučića, njegovu porodicu i na funkcionere SNS, posebno sada kada su im propali protesti?

– Što su više gubili podršku građana, to su sebe proglašavali posebnijim i elitnijim, a građane Srbije nepismenijim, tako da su u ovom trenutku „najposebniji i najelitniji“. Nacrt Zakona o poreklu imovine i borba protiv kriminala i korupcije čine ih jako nervoznim, pa udaraju nikad jače i bestidnije na porodicu predsednika Srbije, premijerke, njihovih saradnika. To je samo dokaz koliko je nečista savest u klubu „1 od 5 milionera” i na šta su sve spremni. Pristojna, ekonomski oporavljena i u svetu nikad uvaženija Srbija, jasno je rekla da na svom kormilu više ne želi Đilasa i njegovu „elitu“. Dok plasiraju ekonomsku i patriotsku demagogiju, Gračanicu i Pećku patrijaršiju neće sačuvati oni koji molitve izgovaraju u stranim ambasadama i skupocenim apartmanima na Svetom Stefanu