Prof. dr Danica Grujičić, jedna od vrhunskih neurohirurga Kliničkog centra Srbije, doktorka sa dugogodišnjim iskustvom, ostala je zgrožena izostankom reakcije države i društva na slučaj dečaka koji je ošamario profesorku. Njen status podelilo je skoro hiljadu ljudi, a mi vam ga prenosimo u celosti.

„Da li dostojanstvo profesora, žene, možda majke i supruge, prosvete danas košta 30 evra? Da li je poruka države danas da u Srbiji može da se ošamari profesor i da se prođe bez ikakvih sankcija, ni po nasilnika ni po roditelje koji su ga tako vaspitali? Da li će novi trend u Srbiji kod mladih biti ko može da napravi veći idiotluk, a ne ko će da postigne veći uspeh?! Da li je moguće da prosveta dozvoli nasilniku da bez ikakvih posledica i bez ikakve kazne upiše novu školu?! Da li je moguće da kolege iz nove škole gde je upisan ćute na ovaj sramni potez direktnora te škole?! Koju poruku ste poslali mladoj koleginici koja je pretrpela poniženje i fizički napad?

Kao profesor fakulteta pružam apsolutnu podršku mladoj profesorki Vesni, smatram da treba da nastavi svoj poziv zbog svakog dobrog deteta. I smatram da je sramota što ceo Beograd i cela Srbija nije prestala sa nastavom zbog ovog iživljavanja nad profesorom dok država ne preduzme konkretne mere. Država i prosveta moraju stati iza svoje koleginice!

Ako je verovati medijima otac nasilnika je policajac. Ako je ovako vaspitao svog sina, kako će da sprečava nasilje u društvu i štiti ugrožene? Sramno ponašanje jednog roditelja na ovakav bezobrazluk deteta za koje je sam kriv. Pre svega policajac koji je dozovolio da mu sin šamara profesore mora biti suspendovan i proći sve psihijatrijske i psihološke provere. Sutra dan će okrenuti glavu kada vidi da na ulici neko diluje drogu, šamara ženu ili bije nekog čoveka. Svaki savesni roditelj koji želi da stvori čoveka od svog deteta bi u ovom slučaju zaštitio profesoreku i uhvatio dete za uvo i doveo pred profesora da se izvini i to je najmanje što je mogao da uradi, ne samo kao roditelj već i kao čovek koji možda ima ćerku, ženu, sestru, majku koja sutra može da bude ošamarena za 30 evra!

Prestupnik, jer ne mogu ga nazvati učenikom, koji je ošamario jednu mladu ženu, profesorku i dao izgovor ”ne znam šta mi je bilo”…da li treba da čekamo šta će da uradi za opkladu od 100 evra? Kao i roditelj i dete mora proći psihijatrijske i psihološke provere kao i da kaznu podnese u popravnom domu.

Mladi, vidim u medijima da ima onih koji se dive ovom ”herojskom” činu jedne ”muškarčine”… Sram vas bilo! Umesto da se divite vašim drugarima koji postižu ogromne naučne i sportske uspehe vi se divite nekom ko će sutra možda tući vašu majku ili sestru za 30 evra ili za džabe!!! Ovo treba da bude crveni alarm za roditelje te dece koja se dive ovom sramnom činu i da se posvete toj deci i izvedu ih na pravi put dok i oni ne krenu da rade iste stvari!

Ukoliko država ne donesene HITNO nove zakone i zaštiti profesore i vrati im dostojanstvo i društveni status koji pripada njihovoj struci, Srbija će ostati bez profesora kao što ostaje svakaodnevno bez lekara koji odlaze u inostranstvo. Da li mislite da neko ko radi za bednih 40 hiljada jako odgovoran posao, uči tuđu decu i prenosi znanje za koje se školovao celog života treba da strahuje da li će mu neki siledžija lupiti šamar i prebiti ga ,za 30 evra! Ovo je crvena linija posle koje, ukoliko država ne odreaguje, ostaće bez prosvete a samim tim i bez budućnosti!”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here