NOVA VAROŠ – Otvaranjem zip lajna i pešačke staze na Zlataru, folklornom smotrom i koncertom RTS karavana u Novoj Varoši je počeo Zlatarfest.

Zip lajn je jedan od najvićih u Srbiji, početna stanica je kod Rehabilitacionog centra Zlatar, a završna u zaseoku Tripkovići, 620 metara je odlazna sajla, a 350 metara povratna, uz visinsku raziliku od 120 metara.  Takođe, otvorena je i pešačka staza od hotela Panorama do sela Drmanovići. Ove projekte finansirali su zajedno opština Nova Varoš i  Ministarstvo za trgovinu turizam i telekomunikacije, koje je izdvojilo i sredstva za dečije igralište, a uskoro pocinje i izgradnja fudbalskog stadiona za visinske prirpeme.

„Zaista, ponuda bi trebalo da bude raznovrsna i za ovu divnu prirodu koju Zlatar ima i uz brojne kultruno-istorijske sadržaje moramo graditi i druge sadržaje kako bi omogućili gostima da se ovde duže zadržavaju, kvalitetno troše svoje vreme i promovišu Zlatar“, rekao je državni sekretar Miroslav Knežević.

Zlatar je pre nekoliko godina proglašen vazdušnom banjom, a Zlatarfest kultruno-turistička  manifestacija koja se već sedmu godinu održava u Novoj Varoši je u službi promocije turizma.

„Pisani tragovi o prvim turistima koji su organizovano boravili na Zlataru datiraju iz 1929. godine. Danas, posle skoro jednog veka naša opština nudi skoro 1500 ležajeva u 80 kategorisanih objekata“, naveo je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

„Želim da ovih četiri dana budete na pravom mestu, na doborj visini, tamo gde srce jače kuca“, poručio je direktor Turističke organizacije Zlatar Branko Pucarević.

Zlatarfest u narednim danima obeležiće regata Kokinim brodom, izložba rukotvorina, starog zanata i domaćih proizvoda, spremanje najbolje zlatarske čorbe, Sabor pevanja iz vika, Kup Zlatara u obaranju ruke i dečije radionice. Obeležiće ga i bogat muzički program, pa pored karavana RTS-a, nastupiće Dragana Mirković i Đorđe David.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here