FOTO RAZGLEDNICASRBIJA

Malinari najavljuju štrajk glađu i blokadu hladnjača

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je to udruženje na sednici Upravnog odbora donelo odluku da mehanizacijom blokira hladnjače i započne štrajk glađu ako Vlada Srbije u roku od tri dana ne smeni ministra trgovine Rasima Ljajića.

Njega optužuje da nije „regulisao“ tržište pa je cena malina niska, oko 140 dinara za kilogram iako je ponuda mala.

– Otkupljivači nas ucenjuju i nude nisku cenu iako je posle vremenskih neprilika koje su nas zadesile nekoliko puta ovog proleća ostalo četvrtina roda malina i kupina i ponuda je mala, ali je kvalitet prvoklasan – rekao je Radović za Betu.

On je dodao da proizvođači malina traže proizvođačku cenu koju je utvrdila komisija, formirana uz pomoć Ministarstva poljoprivrede Srbije, od 173 dinara za kilogram bez troškova transporta.

Radović je rekao da se malina uvozi i da se u trgovinama prodaje po astronomskim cenama – pakovanje od 125 grama za 136 dinara.

Proizvođači, prema njegovim rečima, ponuđenom cenom od 140 dinara ne mogu da pokriju ni troškove branja

– Tražimo hitan razgovor sa premijerom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučić ako misle da zadrže stanovništvo u Srbiji – rekao je Radović.

On je kazao da je poslednji trenutak da država reaguje jer se berba malina završava za nekoliko dana u ravničarskim krajevima, a za desetak u brdski-planinskim područjima.

– Ako nam država sada ne pomogne, ljudi će napustiti proizvodnju malina i kupina koje se takođe prodaju u bescenje, po 30 i 40 dinara za kilogram i masovno će se iseljavati – rekao je Radović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here