Požega- Okolina Požege, poznata je po poljoprivredi i vrednim i radnim ljudima. Imaku su okolna sela, zbog položaja pretežno stočarski krajevi, malinjaci su skoro na svakom koraku. Nekada su se u okolini Požege, mogli viđati malinjaci, koji su mogli posližiti kao ogledne parcele, međutim sada su takvi zasadi prava retkost. Malinjaci nestaju masovno, neki su uništeni nezadovoljstvom proizvodjača, dok su mnogi stradali usled sušenja i propadanja biljaka.

Malinjaci koji su uništeni, obično su pripadali ljudima koji ne žive od maline, već su pokušali da se okušaju kao poljoprivrednici, dok proizvođači koji zaista žive od maline i same poljoprivrede, ulažu velike napore da sačuvaju svaku biljku, međutim  često bez uspeha.

Naime u poslednjih nekoliko godina, malinjaci se masovno suše i nestaju. Tačan uzrok ove pojave se još uvek ne zna, ali je evidentno da je malinjaka sve manje a razočarenje kod poljoprivrednika je sve veće. Teško je gledati kako se suši zasad, u koji je uloženo mnogo rada i novca, naročito ove godine, kada se najavljuje veća cena maline nego prošle sezone.

Kako ističu proizvođači, visoka cena im ništa ne znači, kada maline nema. Ova godina je najslabija sa rodom u poslednje 3 decenije a sledeća će biti još lošija. Mnoge zemlje se bave proizvodnjom maline, ali je Srpska na prvom mestu zbog svog kvaliteta.Jedino naša malina ima sve ono, za čim se kupci širom Evrope otimaju, međutim dešavale su se i malverzacije, kada je uvozna malina prodavana kao naša, što je poljuljalo ugled naše maline kod kupaca u svetu.

Kada sagledamo tužne slike zasada koji propadaju, moramo se zapitati šta će biti sa Srpskom malinom ako se tenzija sušenja nastavi i kakva budućnosti čeka naše poljoprivrednike.

Uvode se nove sorte maline u našim krajevima, ali srpski Vilamet je ipak nezamenljiv po kvalitetu i ukusu a na žalost Vilamet polako nestaje.

 

Ilija Mirosavić-031info