Milijan Despotović iz Požege jedan od je 60 pisaca iz celog sveta koje je ove godine priznanjima za književnost nagradila Fondacija „Nadži Naman“ iz Libana.

Našem poezisti, prozaisti, aforističaru, književnom i likovnom kritičaru pripala je Počasna nagrada za ukupno stvaralaštvo. Fondacija „Nadži Naman“ čiji osnivač je istoimeni libanski humanista, pisac i promoter kulture, od 2002. dodeljuje nagrade za književnost autorima najostvarenijih književnih dela u sadržaju i stilu, s ciljem oživljavanja ljudskih vrednosti,a Milijan Despotović je do sada jedini Srbin dobitnik nagrade za ukupno stvaralaštvo, koji piše na srpskom jeziku.

Despotović (67) rođen je u selu Subjel kod Kosjerića. Radovi su mu prevođeni na italijanski, španski, francuski, engleski, nemački, mađarski, rumunski, rusinski, poljski, bugarski, makedosti, turski, ruski, japanaski, grčki i jermenski jezik. Zastupljen je u više antologija savremene i haiku poezije kod nas i u svetu. Kanadski časopis „Levres urbaines“ je 1997. ceo svoj broj posvetio njegovoj poeziji. Objavio je 49 knjiga.