Svetski dan borbe protiv multipla skleroze (MS) obeležava se danas, a u Srbiji taj zdravstveni problem ima oko 9.000 pacijenata.

Prof. dr Dragana Obradović kaže da prvi simptomi bolesti mogu biti različiti, kao što su trnjenje jedne strane tela, problemi sa vidom, vrtoglavica, osećaj slabosti, ali da se u Srbiji misli na MS i da se pacijentima rano postavlja dijagnoza.

„Važno je što ranije postaviti dijagnozu, kako bi se ranije počelo sa terapijom. Uz odgovarajuću terapiju moguće je bolest staviti pod kontrolu“, rekla je ona pred početak skupa „Zaustavimo zajedno SM u Srbiji“ koji je organizovala Platforma Srbije.

Podseća da pre samo dvadesetak godina nije postojala terapija za tu bolest, a da danas ima 14 registrovanih lekova, od kojih su četiri dostupni pacijentima u Srbiji.

„Najveći problem u Srbiji što se leči samo 12 odsto pacijenata. U Makedoniji terapiju dobija 30 odsto pacijenata u Hrvatskoj i Crnoj Gori svi se leče“, istakla je ona.

Podseća da ukoliko se neko razboli od MS, sa 20 godina, a ne leči se, sa 40 hoda pomoću štapa, a sa 45 završava u invalidskim kolicima.

MS je autoimuna, degenerativna bolest centralnog nervnog sistema koja pogađa populaciju od 20 do 40 godina.