Požega- Na 12km nadomak Požege, nalazi se selo Tabanovići. Još pre 15 godina, na inicijativu meštana i tadašnjeg paroha, početa je gradnja crkve posvećene Sv. Nikolaju Žičkom. Novac za gradnju ove svetinje, skupljali su meštani ovog sela a deo sredstava je finansirala Žička Eparhija.

Crkva Sv. Nikolaja Žićkog u selu Tabanovići, foto: 031info.rs

Crkva je sagrađena na uzvišenju u selu, ispod seoskog groblja, koje datira još od vremena turske vladavine na ovim prostorima. Kako je navedeno u nekim crkvenim zapisima, na mestu gde se sada nalazi seosko groblje, postojala je crkva-brvnara, koju su Turci zapalili tokom ratova.

Pošto nije bilo uslova da se crkva gradi na nekadašnjem mestu, pomerena je nekih 70m niže, zaklonjena hrastovom šumom i ušuškana ispod uzvišenja.

Međutim, ova svetinja je na žalost prepuštena zubu vremena. Kada je pre 15 godina počela izgradnja, svi radovi su lepo tekli, ali je novca ponestalo. Bilo je tada raznih priča oko manjka sredstava, kažu meštani Tabanovića, ali činjenica je da je gradnja stala.

Zidana od najkvalitetnije banatske cigle, i učvršćena kvalitetnim betonom i malterom, ova svetinja se još uvek opire zubu vremena. Iako nije ukrovljena niti zaštićena bilo čime, hrabro se bori, čekajući bolje dane.

Meštani slave crkvenu slavu i osvećuju žito za sopstvenu slavu u crkvi koja nema krov, što unosi tugu kada se čovek nalazi unutar ove svetinje a trebalo bi da bude suprotno.

Foto:031info.rs
Foto: 031info.rs

Meštani Tabanovića imaju želju da svetinju u svom selu, dovedu u pristojno stanje i konačno završe. Sredstva potrebna za završavanje ove crkve nisu mala. Potrebno je blizu 5 miliona dinara da bi se odradili završni radovi na objektu, kako bi postao funkcionalan. Bilo je i obećanja od lokalne samouprave za pomoć, ali za sada nije bilo donacija.  Meštani nisu u mogućnosti da odvoje ovoliku cifru novca, ali bi sigurno prikupili deo sredstava i pomogli dalju izgradnju sa mehanizacijom i radnom snagom.

Zanimljiva je činjenica, da u Tabanovićima ima dosta mladih ljudi, koji su se odlučili za život na selu, a ima i dosta dece. Obzirom da je ovo stočarsko- ratarski kraj, ove ljude baš i ne mazi život, ali se bore i ne žele da napuste ognjišta.

Nadamo se da će Žička Eparhija, Lokalna samouprava i ljudi dobre volje, pomoći meštanima ovog sela, da završe svoju svetinju i konačno slave crkvenu slavu i nose kolač u crkvu, koja ima krov a ne u nedovršenu svetinju.

Ilija Mirosavić- 031info.rs