Čačak – „Morava 2019”, treća po redu združno metodska pokazna vežba, održana je danas u organizaciji Gradskog štab za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačkom jedinicom Čačka, sa ciljem da se građanima prikažu načini delovanja službi u vanrednim okolnostima.

Фотографија корисника Milan Bojović

Načelnik Odeljenja za venredne situacije u Čačku Dragiša Broćić rekao je da je njihovo odeljenje zajedno sa Gradom Čačkom i subjektima koji učestvuju u sistemu zaštite spasavanja učestvovalo u organizovanju zajedničke vežbe.

„Cilj je pre svega popularizacija ovog posla, neke od ovih službi su u začetku, povoju i razvijaju se. Učestvuju od vatrogasaca, spasilaca, policije, hitne pomoći, komunalne policije, Jedinice za civilnu zaštitu Grada Čačka, javna preduzeća ukupno njih 59 učestvuje danas na vežbi. Za razliku od prethodnih, ove godine ona se izvodi na gradskoj lokaciji, dok su prošle bile u Prijevoru i Ovčar Banji. Veoma je bitno da budemo usklađeni, zbog situacija koje su nam se ranije dešavale, kao što su poplave ili požar u Gornjoj Gorevnici gde je bilo 600 učesnika u gašenju. Bitno je da u kriznim situacijama, sve službe na ovom prostoru uzmu učešće u zaštiti stanovništva i javnih dobara”, kaže Broćić.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević istakao je da je danas prikazano sinhronizovano delovanje na terenu.

„Imali smo jedno povređeno lice posle sletanja sa vozilom, u istom trenutku primljena je dojava o požaru na drugoj strani obale a prikazano je i spasavanje ribara iz Zapadne Morave, što su izveli članovi alpinističkog kluba ‘Armadilo`. Pokazane su sve naše mogućnosti, načini delovanja i komunikacije i spremnost za ne samo elementarne nepogode već i za tehničko – tehnološke udese. Na vežbi je učestvovalo više subjekata zaštite i spasavanja, a veliko mi je zadovoljstvo što je bilo puno dece i omladine koja će se možda u budućnosti i priključiti”, rekao je Zečević.

Gradski većnik za bezbednost a danas komandir vežbe Miroslav Vukosavljević dodao je da je danas bilo 11 različitih subjekata kako na nivou grada tako i na nivou Republike.

Фотографија корисника Milan Bojović

Фотографија корисника Milan Bojović

 

„Neke od ovih jedinica civilne zaštite tokom godine imaju redovne stručno – specijalističke obuke, ali današnja vežba pokazuje jedan dodatni oblik obučavanja u kojima mi proveravamo sistem rukovođenja i komandovanja i po horizontali i po vertikali, međusobnu komunikaciju, stavljanje u funkciju raspoložive tehnike i opreme. Vežba traje 40 minuta od momenta dojave u vatrogasnu spasilačku četu. Grad je uporedo radio i na opremanju i materijalno – tehničkom obezbeđenju jedinice civilne zaštite. Tako smo pre dve godine za pripadnike Vatrogasno – spasilačke jeidnice nabavili hidrauličn – razvalni alat tkz. makaze sa kompletnom pripadajućom opremom i rezervnim delovima za čije namene je iz budžeta izdvojeno dva miliona. Prošle godine smo nabavili četiri modernije i kvalitetnije mlaznica za gašenje požara. Ove godine je izdvoje 3,5 miliona za motorna vozila. Danas ne moraju da vagaju na koju intervenciju treba da idu, nego svoje ekipe mogu uputiti na oba mesta. Tako smo i za jedinice civilne zaštite nabavili uniforme za šta je izdvojeno miliona dinara. Samo za ovu vežbu je obezbeđeno 30 kompleta letnjih i zimskih uniformi za civilnu zaštitu sa obućom, a grad je za to izdvojio sedam miliona dinara. Ova vežba predstavlja pravu formulu za preduslov, prevenciju i uspešnost u odbrani od poplava, požara i nekih drugih vanrednih događaja”, rekao je Vukosavljević.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here