Čačak – Čačansko selo Miokovce pogodio je preksinoć jak grad koji je napravio ogromnu štetu, jer je ovaj kraj poznat po velikim voćnim zasadima. Vojkan Tomić protivgradni strelac čija stanica se nalazi u ovom selu rekao je da je to popodne bilo gore nego ikada pre.

Foto: RINA

„Prošlih godina imali smo isto grad koji je bio ogroman i uspeli smo da dejstvujemo, a ove godine je bilo gore. Ispalio sam 10 raketa, u prvom naletu dve ka Ovčaru i osam prema Gornjoj Gorevnici. Od tih osam tri su mi poletele iz lansera i pale u selo. Moja raketa je pogodila i fabrički krug Domisa. Nešto je prespojilo u upaljačkoj kutiji i prosto nemaš kontrolu nad raketom. Nisam ni ja ovde bezbedan. Kada udari grom ja moram da pobegnem iz kućice i da zalegnem, jer je žica stara 40 godina, korodirala i ne može da sprovede grom u zemlju. Pričao mi je kolega iz Prijevora da je udario grom i da su se žice usijale skroz. Imam poliesterove rakete dugog i kratkog dometa, one su dosta kvalitetnije. Imamo rakete koje proizvodi korporacija Trajal, te tri su mi izletele iz lansera i pale na zemlju, od kojih je jedna završila u Domisu”, rekao je za agenciju RINA Tomić.
Prema njegovim rečima pola strelaca iz Čačka nema komunikaciju sa centrom iz Užica, zbog repetitora.

Резултат слика за radarski centar jelova gora
Radarski centar Užice na Jelovoj gori, FOTO: Užička nedelja

„Treba da se stavi jedan predajnik, jer pola Čačka ne čuje centar. Tako je bilo i taj dan, strelac Rajca pita da li neko čuje komandu, ja sam je čuo i morao da mu komandujem”, kazao je Tomić.
Inače, Radarski centar u Užicu koji se nalazi na Jelovoj gori radi u izuzetno teškim uslovima i tamo vreme kao da je stalo u Titovo doba. Loš je signal mobilnih operatera, kada nestane struje nema agregata a nema ni interneta. Računarska oprema je veoma stara i tu dolazi do zastoja. Na Jelovoj gori je, kako kažu, instaliran radar koji je proizveden 1979. godine, čiji je rok trajanja bio 20 godina ali još uvek je u upotrebi. Očevici tvrde da radnici koji su zaposleni u ovom centru sa mukom održavaju sistem i da često zbog nestašice struje, usporenosti sistema, koordinate odnosno azimute vade ručno pomoću trougla i šestara na način od pre 50 godina. Radarski toranj je znatno oštećen od spoljnih uticaja, budući da je zaštitnu ceradu uništio vetar, tako da zaposleni koji na smenu borave po 15 dana u ovoj isturenoj „karauli” ulažu nadljudske napore da obavljaju svoj posao.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here