Kako javlja portal INFO Liga, jaka kiša praćena olujnim vetrom i gradom zahvatila je oko 18 časova delove ivanjičke opštine. Kako nezvanično saznajemo nevreme je pogodilo Prilike, Radaljevo, Bukovicu, Maskovu, Dubravu, Lisu, Pridvoricu…

Kako javljaju naši čitaoci grad je padao u nekoliko navrata a negde je bio i veličine lešnika. Nevreme je nanelo veliku štetu malinjacima i drugom voću, a ogroma količina vode oštetila je lokalne puteve.

Po rečima zamenika predsednika opštine Ivanjica, Momčila Mitrovića, za sat vremena ispaljeno je 90 protivgradnih raketa.

Screenshot_2019-05-19 Nevreme u Ivanjici – Grad i jaka kiša uništili malinjake i lokalne puteve (VIDEO) – Info LIGA
Foto: Info liga

I Neka od Požeških sela, pogođena su jakim pljuskovima praćenim gradom, ali šteta od grada nije velika. Najviše su oštećeni usevi usled velikih količina padavina kao i seoski putevi.

Nezapamćeno nevreme oko 19 sati pogodilo je  i čačanska i dragačevska sela. Grad veličine oraha obeleo je u dvorištima Prijevora i Miokovaca.

foto: Glas Zapadne Srbije

Dok je oluja sa kišom pogodila sela Trnava i Zablaće. Izletnici koji su nedelju provodili u vikendici u Prijevoru kažu da do sad nisu videli ništa slično.
“Padalo je duže od 20 minuta, izuzetno krupan grad. Ne pamtim da sam ikad ovako nešto video. Pričinjena je šteta na kolima koja su bila parkirana ispred vikendice, jer je sipalo kao iz kabla”, kaže Ivan Tomović.
Velika šteta definitivno je pričinjena i poljoprivrednicima.
“Grad smo mogli bukvalno zgrtati lopatama po bašti. Još nismo uspeli da vidimo kolika je šteta pričinjena na voću i povrću, ali ovo neće izaći na dobro”, rekao je poljoprivrednik Milan Jovanović.

 

Darko Topalović iz Miokovaca kaže da je bilo grada i ranijih godina, ali da ovoliku količinu za tako kratko vreme ni on ni njegovi ukućani do sad nisu videli.
“Sve je razvalilo. Ne znam da li je ostao koji plod na drvetu. Mislim da nam je berba kajsija završena. Sad u dvorištu ja mogu napuniti punu traktorsku prikolicu grada. Da čovek ne poveruje”, izjavio je Topalović.
Vojkan Tomić, protivgradni strelac u Miokovcima ističe da je ispalio 10 protivgradnih raketa.

Foto: RINA

“Čim sam dobio komandu, ispalio sam rakete. I ne samo ja, već imam informaciju da su one ispaljene i na teritoriji celog grada Čačka iz svih protivgradnih stanica. Ovde u Miokovcima imaju dve stanice i ispalio sam 10 raketa, ali opet nas je grad ubio, jer je tukao neverovatnom silinom”, istikao je Tomić u izjavi za agenciju Rina i dodaje da je imao ukupno 17 raketa i da mu je na stanju ostalo samo sedam, pa ukoliko se slično nevreme kao u večeras brzo ponovi, biće ozbiljnih problema
Na drugoj, protivgradnoj stanici 142 u Miokovcima dežurao je Radojko Milosavljević.

“Imao sam tri komande i ispalio dve rakate. Zajedno sa kolegom u ovom delu koji mi pokrivamo ispaljeno je ukupno 12 raketa. Grad je i pored toga napravio dosta štete, a ne smem ni da zamislim kakva bi situacija bila da ih nismo toliko ispalili”, kaže Milosavljević.
Nevreme nije zaobišlo ni Dragačevo.
“Grad je najviše padao u selima Rti i Donja Kravarica, gde je pričinjena velika šteta na usevima. Tu je najkritičnije. Nešto slabijim intezitetom padao je u selima Viča, Vlasteljica, Rtari, Dučalovići kao i u Guči”, rekao je Zoran Vučićevič, načelnik Štaba za vanredne situacije u opštini Lučani.

Kako agencija RINA nezvanično saznaje, postoji problem u komunikaciji između Radarskog centra Užice i protivgradnih strelaca u Čačku, jer stanice u Donjem delu grad uopšte ne čuju signale zbog loše radio veze.

Grad ovog puta nije zaobišao ni milanovačku opštinu, kada je oko 19 sati neprekidno padao 20 minuta, i naneo veliku štetu poljoprivrednim i voćarskim kulturama u selu Brezna nadomak Gornjeg Milanovca.

Olujno nevreme i grad veliku štetu naneo je i u selu Vranići kod Čačka gde je oštetio voćnjake i useve