Majske kiše i hladnoća donele su sneg u popodnevnim satima u četvrtak, na Jeremindan

Снег 14. маја стигао по старом народном календару, Фото: Д. Гагричић

(14. maja po starom, a 1. maja po novom kalendaru).

Još iza podneva padao je sneg u visovima Javora, Zlatara, Murtenice, Čemernice, Bosanja, Smudinoga i ostalih starovlaškim planina, a vejavica se u večernjim satima spustila u Novu Varoš na „hiljadarci“, pa do 800 metara nadmorske visine.

Već ranije su zbog kiše stali radovi poljoprivrednika, a sneg je prekinuo ispašu stoke na pojedinim imanjima, kao i seču i izvlačenje građe, koje je bilo u punom jeku.

I dok neki tvrde da je proleće izgubilo kalendar, oni koji veruju u narodne vremenske nišane i iskustvo gorštaka, kažu da ih sneg nije iznenadio i podsećaju na staru izreku: „Jeremija šljive bere i goveda dere“. Dakle, mrazevi oko Jeremindana znali su da sela sa voćnjacima ostave i bez pekmeza, a oskudica u stočnoj hrani uzimala je danak u pomoru stočnog fonda. Tako se prepričava i da je jedna familija s druge strane Javora, kojoj je Jeremindan zavetina (obljetina), baš za slavu, daleko bilo – derala krave?!?

U toplim i sunčanim danima na kraju minule zime neki od planinaca, kao Neđo Grujičić sa Murtenice, nagoveštavali su sneg: „Biće još dva kukavičara i jedan kozoder“. Po starom predskazanju – „videli“ su da će se zabeleti u dva navrata pošto se oglase kukavice, a da dan svetog proroka Jeremije neće proći bez belog pokrivača.

Još je neizvesno kolike su štete pričinili nevreme i sneg „opančar“, a ponegde i preko 10 centimetara, u prvom redu u malinjacima, voćnjacima i da li je ponegde sneg lomio goru koja je uveliko izlistala.

 

Vejavica po beharu zabrinula je vlasnike stabala voća. Mada su prognoze o rodu nezahvalne, jutros su stizale neke ohrabrujuće vesti.

„Sišao je sneg i do Bele crke u Brezovi, ali se temperatura nije spuštale ispod nule.Noćas je bilo meko vreme, nije mrzlo, celu noć je kapalo sa streha i drveća.Za majske trešnje kod nas nema zime, sazreće za koju nedelju, a ostale su i šljive“, kazuje mi Vladeta Nestorović iz Maskove, u moravičkom delu Starog Vlaha, podasećajući da se velike zalihe stare rakije.

Radovan Gljavonjić iz Bistrice reče a da su dobro ponele šljive ranke, a da su retki plodovi požegače – tek za pekmeza i po koji lampek.Ako naredne noći ne prevedri, nada se da će oresali orasi – doneti plod.

U selima pod Javorom od vajkada podsećaju: „Boranija, pasulj i tikve seju se tek posle Jeremindana…“

GZS / Zlatarinfo, D. Gagričić