Danas se obeležava Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, začetnica sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.

Foto: Politika

Iako je posao medicinske sestre težak, požrtvovan i malo plaćen, one ga vole i predano rade bez obzira na uslove.

Prema statistici oko 800 medicinskih sestara godišnje napusti zemlju u potrazi za boljim uslovima rada. U zemljama Evropske Unije na 100 000 stanovnika radi najmanje 750 sestara, dok je u Srbiji ta cifra manja od 500.

Medicinske sestre su neko ko je najbliži pacijentu i u stalnom kontaktu sa njima. Često su izložene neprijatnim situacijama, ali kako same kazu, većina njih ne bi menjala profesiju, jer uzivaju u svom poslu pomažući drugima.

Najčešći razlozi zbog čega medicinske sestre odlaze u inostranstvo jeste plata, ali i to što se u Srbiji ne uvažava fakultetska diploma medicinske sestre, kao i loši uslovi rada.
Iz ministarstva najavljuju nova zapošljavanja u zdravstvu, a predsednik novo povećanje plata, pa mozda novi uslovi rada povećaju zadovoljstvo medju medicinskim sestrama, kao i sprečavanje odlaska iskusnih i kvalitetnih zdravstvenih radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here