Sa 50 dinara u džepu u Srbiji jedva da može i da se doručkuje, ali postoji “pedesetica” koja vredi mnogo. Naime, radi se o novčanici iz 1914, za koju kolekcionari tvrde da vredi i do 8.000 evra.

U pitanju je čuveni “pegavac”, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji.

Фотографија корисника Vesti
Фотографија корисника Vesti

Zašto je poznata kao “pegavac”?!

Krajem 1914. godine, pored napora da se u Francuskoj obezbedi štampanje dodatnih količina novčanica od 10 i 100 dinara koje su već u opticaju, Narodna banka je nastojala da objavi “ratne” novčanice od 50 dinara. Nacrt je izradila slikarka Beta Vukanović.

Štampana je u Francuskoj i puštena u promet 25. marta 1915. godine. Imala je pogrešno odštampan broj paragrafa krivičnog zakona, i datum kad je donet zakon po kome se novčanica objavljuje. Javnost, verovatno ne zbog ovih grešaka, nije prihvatila dvadeseticu. List “Politika” je naziva “nakaradom”, na kojoj ni graver nije smeo da se potpiše, a narod ju je podrugljivo prozvao “pegavac”, ne zna se da li mu se nije dopao crtež Bete Vukanović ili realizacija.

Dakle, ako u poseti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutelim, požutelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vredi pravo bogatstvo.