Kamenica pod Maljenom – U dvorištu Osnovne škole u Kamenici danas je otkriven spomenik Slavku Kruniću (1978 – 1999),Spomenik stradalom junaku sa Košara otkrili brat Branko, sinovica Iva i sinovac Marjan, koji je herojski poginuo na braniku otadžbine pre 20 leta. Strelac u 53. graničnom bataljonu branio je Srbiju na Prokletijama i navek pao tu, ali je docnije sahranjen na groblju Lešće u Beogradu. Tek posle četiri godine roditelji nastradalog junaka uspeli su da ga sahrane u rodnom mestu.

Vojska RS odala je počast Slavku Kruniću

Фотографија корисника Mileta Petrović
foto:Facebook
Фотографија корисника Mileta Petrović
foto:Facebook

„Čast mi je da prisustvujem otkrivanju spomen obeležja našem zemljaku, vojniku Slavku Kruniću koji je tog 4. maja pre 20 godina u `drugom kosovskom boju` poginuo i pridružio se našim slavnim precima Caru Lazaru, Milošu Obiliću, Jugovićima i svim onima koji su davne 1389. godine branili našu zemlju. Spomen bista u školskom dvorištu treba da današnje i buduće generacije podseća na lik i delo, žrtvu i hrabrost vojnika Slavka, a i sve nas da opomene na sve užase ratnog vihora koje on za sobom nosi. Ja ću sa svojim kolegama, profesorima istorije, osmisliti da svake godine u ovo vreme održimo po jedan javni čas iz istorije o događajima koji su nama svima bitni. Zahvalio bih se opštini Gornji Milanovac, Vojsci Srbije, proti Daliboru Miloševiću i svima koji su se okupili oko ove ideje kako bi je realizovali”, rekao je danas direktor škole u Kamenici Zoran Pantović.

Фотографија корисника Mileta Petrović
foto:Facebook

Na ovom pomenu i svečanosti besedila je i Slavkova majka Ljiljana uz prisustvo jedinice Vojske Srbije uz prigodna slova koja svedoče o junačkom činu mladog Kameničanina.

Фотографија корисника Mileta Petrović
foto:Facebook

„Zahvaljujem se plemenitim ljudima koji su nam u ovome pomogli, vajaru Zoranu Vasiljkoviću, direktoru škole Zoranu Pantoviću, za ovo počasno mesto za našeg Slavka koji je bio đak ove škole i iz ovog dvorišta 18. juna otišao u Vojsku i koji je do tada svoje slobodno vreme provodio baš ovde igrajući košarku, koju je obožavao. Potpukovniku Nenadu Ražincu, starešinama i vojnicima, predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću, Udruženju ratnih vojnih invalida, borcima i saborcima, rodbini i prijateljima koji danas sa nama dele ovaj nenadoknadiv bol u našem životu”, kazala je Ljiljana Krunić.

Фотографија корисника Mileta Petrović
foto:Facebook

Slavko je rođen 5. decembra 1978. u Čačku, u Vojsku odlazi 20. juna 1998. u Zaječar.

„Kada smo mu otišli na zakletvu bio je to najsrećniji dan za nas. Bio je u prvim redovima, hvalio ga je starešina, srce nam je treperilo. Sve što je lepo kratko traje, posle dva meseca odlazi u Đakovicu kao pripadnik 53. graničnog bataljona u sastavu Prištinskog korpusa, a posle nekoliko dana i na reon karaule Košare. Dolazio je nekoliko dana u januaru na odsustvo, i uvek nas je hrabrio da ne brinemo. Telefonom smo se čuli 20. aprila i tada mi je rekao još samo 60 dana, sitni se, i ovo će se zvati lani. Onda je počelo NATO bombardovanje, tajac, nismo imali više komunikaciju. Tužna vest nam je stigla 31. maja da je Slavko poginuo. Posle povlačenja jedinice on je ostao, sa mesta pogibije preuzeli su ga pripadnici nemačkih vojnih snaga i predstavnici KFOR-a i predali našim vlastima sa telima drugih neidentifikovanih pripadnika vojske. Slavkovo telo je sahranjeno na groblju Lešće pod brojem 521. Mi o tome ništa nismo znali, tek nakon 3,5 godine smo dali krv za DNK analizu. U međuvremenu javljaju se neke lažne patriote koji tvrde da je on živ zarobljen i da su potrebne pare da se oslobodi. Nadali smo se, čekali i borili, ali uzalud. Posle pet meseci DNK analize utvrđen je identitet i 10. oktobra bila je ekshumacija kojoj smo lično prisustvovali. Sahranjen je 11. oktobra na Ćajića groblju gde su mu odate najveće vojne počasti uz prisustvo komandata Košara Dragana Dimčevskog, vojske garnizona Gornjeg Milanovca i preživelih pripadnika jedinice, kao i rodbine i prijatelja”, rekla je majka pokojnog junaka.

Фотографија корисника Mileta Petrović
foto:Facebook

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je danas težak dan za Slavkove roditelje, ali je to u isto vreme i dan sećanja na jednog hrabrog vojnika koji je položio svoj mladi život za otadžbinu.

„Moram da napomenem da danas Srbija glasno govori o svim agresijama koje su je zadesile u prošlosti i seća se svih pripadnika i Vojske Srbije ali civilnih žrtava koje su tada izgubili svoje živote”, kazao je Kovačević.

On je istakao da se sada po prvi put NATO agresija naziva pravim imenom.

„Mi smo ove godine obeležavali 20 godina od agresije 19 zemalja članica NATO na jednu malu, suverenu državu, našu Srbiju. Na nama koji se bavimo politikom je da se to vreme nikada ne ponovi, da nikad više ne moramo da šaljemo našu decu u rat, da Srbija ne bude izložena ratnom stanju. Nadam se da će u budućnosti Srbija živeti u miru, jer mi svi to zaslužujemo. Porodici Krunić poručujem da uvek i svuda treba da se ponosi Slavkom, kao što ćemo se i mi svi uvek ponositi njime”, rekao je prvi čovek opštine Gornji Milanovac.

Kovačević se zahvalio i direktoru osnovne škole u Kamenici Zoranu Pantoviću, na čiju inicijativu će svake godine u ovoj školi biti održan javni čas u znak sećanja na Slavka Krunića ali i drugih pripadnika Vojske Srbije koji su dali život za svoju otadžbinu.

Inače, bitka na Košarama na jugozapadu Kosmeta, od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, odnela je živote 108 boraca, među kojima je bio i jedan ruski dobrovoljac, dok je 150 vojnika ranjeno, a jedno borbeno vozilo uništeno. Na strani napadača, a to su bili vojska i artiljerija Republike Albanije, vojni instruktori Legije stranaca i NATO avijacija bilo je više od 200 mrtvih i preko 300 ranjenih uz pet uništenih tenkova.