Mladi matematičari Srbije postigli su još jedan vredan uspeh – na 36. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja se od 29. aprila do 5. maja održava u Moldaviji, osvojili su u ekipnoj konkurenciji prvo mesto, a u pojedinačnoj šest medalja – tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane.

Kako je saopštilo Društvo matematičara Srbije, zlatne medalje osvojili su Aleksa Milojević, Jovan Toromanović i Miloš Milićev, srebrnu Pavle Martinović, a bronzane Jelena Ivančić i Vladimir Viktor Mirjanić.

Svi članovi ekipe su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. kipu su vodili doktor Bojan Bašić (Novi Sad) i doktor Dušan Đukić (Beograd). Na takmičenju je učestovalo 11 zvaničnih i šest gostujućih zemalja, dodaje se u saopštenju.

Na uspehu im je čestitala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

– Jošš jedan fantastičan uspeh mladih matematičara iz Srbije. Čestitam od srca naššim ššampionima koju su osvojili ekipno prvo mesto u Moldaviji. Vi ste našši najbolji ambasadori u svetu i predstavljate pravo lice Srbije. Hvala Vam što šte nas učinili ponosnim i žželim Vam jošš mnogo uspeha na narednim takmičenjima i istrajnosti u daljem obrazovanju i šškolovanju”, navela je premijerka.