Najveća navala za upis biće na ETF, FON, Medicinskom fakultetu, smer psihologija na Filozofskom i IT smer na Matematičkom. Upravo te fakultete je najteže upisati jer postoji najveća konkurencija.


Snimio:Dragan Jevremovich

Statistika iz prethodne godine svedoči da se brucoši, kada je reč o tim obrazovnim ustanovama, prijavljuju u znatno većem broju nego što fakulteti imaju mesta.

Eksplozivni razvoj računarstva kreirao je nove discipline i doveo do toga da je budućim studentima ubedljivo najteže upisati Elektrotehnički fakultet, i to smer softversko inženjersto, za koje je inače potrebno bar 96,4 poena za budžet, odnosno 94,72 za samofinansiranje.

– Na konkurs za upis na osnovne akademske studije svake godine prijavi se mnogo veći broj kandidata nego što ima slobodnih mesta. Samo za studijski program softversko inženjerstvo rangirano je 911 kandidata, a ukupno je primljeno 180 brucoša prošle godine. Nedostatak prostornih i kadrovskih kapaciteta onemogućava nas da primimo i neke kandidate koji su pokazali izuzetan uspeh na prijemnom ispitu – objasnio je za “Blic” prodekan za nastavu prof. dr Predrag Ivaniš.

Psiholgija popularnija do prava

Ono što je bio Pravni fakultet pre nekoliko godina danas je definitivno Filozofski fakultet, odnosno smer psihologija, za koju vlada veliko interesovanje prilikom upisa.

Ono što je svakako interesantno i što je trend u prethodnih nekoliko godina najveće interesovanje je za IT smerove, psihologiju i medicinu. Opalo je interesovanje za ekonomiju i pravo – što se ranije najviše upisivalo i uglavnom ti fakulteti više ne popunjavaju sva slobodna mesta – objašnjava Željko Skenderović iz Infostuda i daje podatke da je za psihologiju prošle godine na 88 mesta konkurisalo ukupno 414 maturanata.

FON među najomiljenijim

– Medicina je godinama tražena, i prošle godine je bilo duplo više prijavljenih nego mesta, ukupno 608 mesta, a 1.209 kandidata. Veliko interesovanje je bilo i na Matematičkom fakultetu, konkretno na IT smeru. Mašinski fakultet godinama već standardno ima istu traženost, pa je tako prošle godine na 540 mesta konkurisalo 1.037 kandidata – ističe Željko Skenderović.

FON je i dalje omiljeni među studentima, jer po sticanju diplome mogu brzo za se zaposle. Stoga je prošle godine na ovaj fakultet bila prava navala, gde je na 820 mesta bilo 2.059 kandidata.

Poslednji plasirani 2018/19. godine na Medicinskom fakultetu na budžetu je imao 78,80 bodova, dok je na samofinansiranju ta brojka iznosila 77,26.

Redovi na Medicinisnkom

– Na Medicinskom već godinama imamo velike gužve, gde budući studenti bukvalno u redovima čekaju da predaju prijavu. I ove godine će biti prva borba za upis jer bukvalno na jedno mesto idu dva studenta. Naš fakultet može da upiše samo 500 studenata, od kojih prvih 450 sa rang-liste ulazi na budžet, a ostalih 50 na samofinansiranje, a uvek imamo duplo više zahteva nego što primamo – naglašava za “Blic” prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Petar Bulat.

Veliko interesovanje je i na Matematičkom fakultetu, konkretno na IT smeru i za upis na studijskom program informatika u junu 2018. godine je konkurisalo ukupno 912 kandidata, pri čemu je taj studijski program bio prva želja za 610 kandidata, gde je prošle godine popunjeno svih 160 slobodnih mesta.

– Prošle godine popunjeno je i svih 250 slobodnih mesta na studijskom programu matematika, kao i 25 slobodnih mesta na studijskom programu astronomija i astrofizika – poručuje prodekan za nastavu prof. dr Saša Malkov.

Žele perspektivan posao

Iako su pojedini fakulteti traženiji, na mnogima ostaju nepopunjena mesta. Prema Zavodu za statistiku, sada imamo preko 10.000 maturanata manje u odnosu na pre nekoliko godina. Takođe, istraživanja o izboru studija među maturantima potvrđuju da su srednjoškolcima primamljive studije medicine i informacionih tehnologija jer, kako kažu, žele perspektivan posao.