Gornji Milanovac – Igrani film o spasavanju pilota u Drugom svetskom ratu u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca biće srpsko-američka

Фото: Глас западне Србије

koprodukcija, a reditelj Radoš Bajić najavljuje da će publika imati priliku da vidi filmski spektakl o najvećoj pojedinačnoj misiji spasavanja američkih pilota.

Film će biti sniman 2020. i 2021, a premijera nas, prema Bajićevim rečima, očekuje u jesen 2021. godine. Operacija “Halijard”, najveća akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu, izvedena je u Srbiji. Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadzbini generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su na taj način spasli više od 500 savezničkih pilota koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine.

Vazdušni most

Posle sedam godina od snimanja serije “Ravna gora”, Radoš Bajić ponovo snima film o događajima koji su obeležili Drugi svetski rat u Srbiji. Ovoga puta, reč je misiji “Vazdušni most” koju su Amerikanci nazvali “Halijard”.

Radoša smo sreli u Pranjanima dok je sa scenaristom Strahinjom Madzarevićem obilazio poljanu na koju su se spuštali američki avioni kako bi evakuisali svoje pilote. Tu se danas nalazi Memorijalni centar posvećen hrabrom srpskom narodu koji je čuvao oborene pilote. Bajić nam je objasnio da je ozbiljan korak ka snimanju filma napravljen u julu prošle godine kada je bio gost u Vašingtonu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice isticanja srpske zastave na Beloj kući.

– Tada sam se video sa uglednim ljudima iz naše dijaspore i zvaničnicima Stejt departmenta. Tada smo pričali o snimanju filma o operaciji “Halijard”. Sada već imamo američke koproducente koji će raditi zajedno sa srpskim. Ali po strukturi, ovo će biti srpski film jer će zastupati srpsku priču i daće vizuru istorijskih događaja koji su opredelili sudbinu srpskog naroda nakon rata – kaže Bajić za “Blic”.

Bajić kaže da su se Teheranskom konvencijom 1943. godine Ruzvelt, Čerčil i Staljin već dogovorili o podeli teritorija nakon rata koja je predviđala da će Jugoslavija pripasti tzv. Istočnom bloku. A to je značilo da će saveznici odustati od podržavanja ravnogorskog pokreta.Važna stvar je da je i u takvim okolnostima nastupio humanizam Draže Mihajlovića i ravnogorskog pokreta koji su odlučili da izvedu misiju spasavanja američkih pilota. Biće istorijskih ličnosti, ali će protagonisti biti imaginarne ličnosti. Piloti su bili sakriveni i živeli su u srpskim porodicama u selima. Ti domaćini su najbolje što su imali od hrane davali njima, a njihove porodice su jele ostatke i spavali u oborima sa ovcama i kravama kako bi piloti bili u njihovim gostinskim sobama – objasnio je Bajić.

Biće i serija

Prema Bajićevim rečima, ideja je i da se napravi televizijska serija. On nije hteo da priča o glumačkim imenima koja bi igrala u filmu, ali je otkrio da će veći broj njegovih kolega sa kojima je nekada snimao biti u filmu.

– Žao mi je što veliki Nebojša Glogovac više nije sa nama, jer bi bilo logično da on nastavi da maestralno igra đenerala Dražu Mihailovića – kaže Bajić.

Do kraja godine gotov scenario

Scenarista Strahinja Madzarević kaže da već četiri meseca radi na pisanju i kaže da dosta dobro ide.Do kraja godine će scenario biti gotov. Zasad nam ide dobro. Imamo jasnu ideju i odlično smo se uklopili. Radoš je insistirao da radi sa nekim mlađim i tako sam ja došao u prvi plan – kaže Strahinja.

GZS/ Blic, Nenad Božović