Kružni trg je glavno obeležje Požege. Nastao je onda kada je Knez Miloš 1832.godine poslao Lazu Zubana da pored reke Skrapež formira naselje. Sekretar kneževe kancelarije zadatak je obavio  ovako: pobio je kolac i za njega vezao dug konopac, pa njegovim krajevima nacrtao krug. Oko tog krug zatim su nicale kuće, kafane, mehane, dućani, a sam centar ulepšava  spomen-česma od belog kamena.

Kružni trg je pre 2 godine dobio moderniji izgled, a proglašen je i za najlepši trg u Srbiji.  Prema projektu Požežanke Dragane Stefanović u krug kneževog arhitekte Zubana, smeštene su 3 fontane sa rasvetom u boji, 2 amfiteatra, letnja pozornica namenjena raznim manifestacijama, kružna promenada i dosta zelenila koje okružuje popločan trg. Ovaj simbol grada krase i prelepe bašte kafića raspoređenih u krug oko trga. Tu su i butici, pekare, pošta, menjačnice…Ipak, trg je najlepši onda kada se na njemu okupe maturanti, kada se održavaju koncerti, različite manifestacije, kada je prepun ljudi.

Spomen – kompleks Miloša Obrenovića nalazi se u Miloševom rodnom selu Gornja Dobrinja. Tu se može videti čardak Miloša Obrenovića, njegov spomenik, crkva i spomen česma.

 

Muzej železnice nalazi se na Železničkoj stanici u Požegi. Izloženo je više od 500 eksponata uzanog koloseka, brojne lokomotive, a neke su čak iz osamdesetih godina 19. veka.

Crkva brvnara se nalazi u selu Gorobilje. Potiče iz 18. veka i jedan je od najstarijih objekata u tom kraju. 

Manifestacije: Radovanovo kolo –  je takmičenje trubačkih orkestara u sviranju kola, Štraparijada je takmičenje u vuči balvana konjima, Moravska regata, Interakcija je međunarodni studentski filmski kamp, Likovna kolonija u Prilivcu u crkvi rođenja Presvete bogorodice…

U selu Gorobilju je jaretinijada, u Rečicama – pasuljijada, u Zaselju – kupusijada, u Otnju –prasetinijada, u Čestobrodici – gulašijada, u Dražinovićima – čvarkarijada, u Bakionici – svaštarijada (spremaju se specijaliteti: kupus, pečenje, riba, sarma…. a sve to prati izvorna muzika i  takmičenja u višeboju), u Pilatovićima – jagnjetinijada, štraparijada –  takmičenje u vuči balvana konjima…

Požega ima 2 hotela, 2 prenoćišta i raznovrstan privatni smeštaj. U opštini je razvijen  i seoski turizam.

Što se hrane tiče tamo  možete  uživati u različitim specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje. Posebno su interesantna tradicionalna jela ovih krajeva koja se još uvek pripremaju i poslužuju u pojedinim ugostiteljskim objektima. Na meniju su: kačamak, proja, projara, pršuta,domaći sir i kajmak, čvarci, sarma i nezaobilazno slatko od šljive i bele trešnje. Uz sve to, svakako, probajte i čuvenu pitu od malina, vanilice i salčiće.

Požega je grad duge istorije I prirodnih lepota u kojem svako za sebe može naći ponešto. Nalazi se  u jugo- zapadnoj Srbiji, na raskrsnici puteva za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Centralnu Srbiju. Od Beograda je udaljena 180 km, a od Tare, Zlatibora i Divčibara po 45 km.

Резултат слика за Maljen i tometino polje

Сродна слика

Požega je podneblje prostranih šuma, bistrih potoka, čistih planinskih reka, izvorišta mineralnih voda, a čuvena je i po rodu kvalitetne šljive, po kojoj je i jedna od rakija dobila ime. U turističkom smislu Požega nudi: očuvanu prirodu, blagu klimu, čist vazduh, nezagađene reke, bogatu floru i faunu…

Izvor: utnv.org