U Srbiji je 2018.godine registrovano preko 2 000 000 automobila, što je znatan broj vozila obzirom na broj stanovnika. U vremenu kada se brzo živi i kada po običaju ne možemo ništa da uradimo na vreme, automobil je postao potreba. Međutim retko se zapitamo koliko nas auto godišnje košta i ne stavimo troškove na papir. evo radićemo malo poredjenje.

Ako auto u proseku troši 6,5l goriva na 100km to je približno 1000dinara. Ako uzmemo u prosečnu godišnju kilometražu od 10 000km, dolazimo do cifre od 100 000 dinara.

Prosečna cena registracije košta negde 24 000 dinara.

Cena malog servisa je negde oko 8 000 dinara.

Cena jednog kompleta guma je u proseku negde oko 18 000 dinara.

Kada sve cifre saberemo, bez uračunatog velikog servisa, neplaniranih popravki, pranja, kozmetike i delova za ulepšavanje vozila, dolazimo do cifre od 150 000 dinara!

Dakle godišnje u automobil ulažemo više od tri prosečne plate, pa kada to sagledamo dolazimo do logičnog pitanja: Da li je automobil u stvari luksuz? 

Pričali smo sa mnogim gradjanima, koji su izjavili da ne poseduju automobil, i da odlično funkcionišu bez njega. Medjutim veliki broj gradjana kaže da ne obraća pažnju na troškove koje automobil iziskuje, jer bez njega ne bi mogli da funkcionišu.

Ilija Mirosavić-031info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here