Srpski proizvođači junećeg, jagnjećeg i pilećeg mesa moći će od polovine maja da izvoze svoje proizvode u zemlje Persijskog zaliva.

Strategija Ministarstva poljoprivrede u proteklom periodu je otvaranje novih tržišta, Persijskog zaliva, Turske i severne Afrike, kako bi se povećao izvoz, pre svega crvenog mesa, kaže za Tanjug ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Međunarodni sertifikati za izvoz su usaglašeni, a ostalo je da ispune uslovi koje traži HALAL standard, zbog čega je delegacija Saudijske Arabije i sertifikaciona kuća Esma boravila ove nedelje u Srbiji.

Foto: PROFIMEDIA/RAS Srbija

“Nama su neophodna nova tržišta za izvoz crvenog mesa. Do sada se to ograničavalo na zemlje u susedstvu. Od polovine maja možemo juneće, jagnjeće i pileće meso da izvozimo u zemlje Persijskog zaliva”, rekao Nedimović.

Od prošle godine otvorena su tržišta za izvoz mesa i u Tursku i Kinu. Međutim, dodaje ministar, Srbiji su potrebna nova tržišta, kako ne bi bila zavisna od promena na svetskom i regionalnom tržištu. Kaže da trenutno postoji kratak zastoj u izvozu mesa u Tursku, ali očekuje da će u narednih mesec, mesec i po dana ovaj problem biti rešen.

Klaničari će, dodao je Nedimović, već od ponedeljka krenuti da prikupljaju i otkupljuju stoku.

Na pitanje Tanjuga da li proizvođači u Srbiji imaju kapacitet da proizvedu dovoljne količine mesa za tržišta zemalja Persijskog zaliva, Nedimović uverava da srpski agrar ima dovoljno kapaciteta da zadovolji deo potreba tih zemalja. Kaže i da bez problema Srbija može da izveze 15.000 tona goveđeg mesa, što je, napominje, tri puta više nego što je otišlo za Tursku.

Država je povećala, podseća, subvencije za tov goveda što bi trebalo da stimuliše uzgajivače, a od juna ili jula iz proizvodnje će izaći, ističe, ozbiljne količine goveda koja će biti spremna za klanice.

Srbija može godišnje da proizvede oko 20.000 tona goveđeg mesa, što je količina od oko 50.000 živih goveda. Međutim, klaničari u Srbiji imaju kapacitete za preradu oko 12.000 do 13.000 tona mesa, pa će u narednom periodu biti potrebno da se radi i u tri smene, kao i da se investira u otvaranje novih pogona za preradu mesa.

Kada je reč o izvozu mesa u Kinu, Srbija u najmnogoljudniju zemlju sveta izvozi meso s kostima, dok za “očišćeno” nema računicu, jer je brazilsko meso znatno jeftinije pošto je u pitanju “GMO proizvodnja”.