Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas na sednici Vlade Srbije,

Фото: Илустрација

kojim je predviđeno da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upućen u skupšštinsku proceduru.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom reššava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili tešški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno reššenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i držažave sa treće strane”, naveo je Mali.

Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki.

„Ali smo uspeli da nademo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane. Nacrtom ovog zakona obuhvaceni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga”, kaže ministar.

Predvideno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

„Dodatno olakšanje predstavlja i cinjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata” istakao je Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veđa od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa njom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

GZS/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here