Do kraja 2020. godine 40 opština i gradova u Srbiji, pre svega onih koji spadaju u manje razvijene,

Министар Синиша Мали парафира споразум са ЕИБ, фото: Танјуг

rekonstruisaće neki od javnih objekata. Sprovodi se 30 miliona evra vredan projekat “Partnerstvo za program lokalnog razvoja”. Država obezbeđuje osam miliona, a za ostala 22 miliona evra u ponedeljak je potpisan ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom. Potpise su stavili ministar finansija Siniša Mali i šef divizije EIB za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini.

Program predviđa rekonstrukciju opštinskih zgrada, izgradnju zelenih pijaca, kompletno renoviranje i izgradnju LED rasvete, obnovu vrtića i bioskopa, i izgradnju video-nadzora u oko 40 opština koje su u prethodnom periodu pogođene poplavama, migrantskom krizom, imaju nizak indeks razvijenosti i koje su postigle dobre učinke tokom reforme javne uprave.

,,Reč je o najpovoljnijem kreditnom aranžmanu, jer će se kamatna stopa definisati u trenutku povlačenja novca. Biće fiksna ili varijabilna u zavisnosti od toga šta Srbija bude želela”, istakao je Mali. “Mi ćemo gledati da pokrijemo njihove troškove povlačenja novca. Za Klinički centar to je na primer bilo 0,6 odsto. Cilj programa je da se poboljšaju uslovi života i kvalitet lokalne infrastrukture, kako bi se obezbedio ravnomeran regionalni razvoj. Lokalne samouprave će biti privlačnije stranim investitorima”.

Za podršku kroz ovaj program moći će da konkurišu opštine iz treće i četvrte kategorije razvijenosti. Njih je u Srbiji 90. Osam miliona evra biće obezbeđeno iz budzeta države i lokalnih samouprava i iz donatorskih sredstava.

,,Imajući u vidu velike razlike između opština i gradova i neujednačenost prakse opštinskog rada, odlučeno je da će najveću podršku kroz Program dobiti opštine iz treće i četvrte grupe razvijenosti”, istakao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. ,,Opštine koje žele da konkurišu, moraće da učestvuju sa najmanje 15 odsto od potrebnih sredstava za projekat”.

Zamajac

Ovo je investicioni zamajac za lokalne samouprave koje treba da budu pokretač razvoja zemlje, koje su i glavni nosioci aktivnosti u pristupanju zemlje EU, jer najveći deo propisa koje Srbija treba da uskladi sa EU, mora da se sprovode na lokalu – istako je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. – Važno je da se ekonomska otpornost ne koncentriše samo u najvećim gradovima, već je treba proširiti na čitavu zemlju.

GZS / Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here