RFZO pregovara o nabavci najsavermenije terapije protiv multiple skleroze

 

Oboleli od multiple skleroze uskoro će moći da računaju na lečenje najsavremenijim terapijama, saznaje “Blic”.

Kako saznajemo, Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) započeo je pregovore sa farmaceutskim kompanijama kako bi obolelima u Srbiji bila dostupna savremena inovativna terapija.

Ovo je velika nada za obolele kojima su trenutno u najvećem broju slučajeva dostupni lekovi prve generacije, iako se u svetu već primenjuju lekovi treće generacije.

MS je najčešće neurološko oboljenje mladih ljudi, trenutno u u Srbiji ima oko 9.000 obolelih, a najčešće pogađa ljude u dobi između 20 i 40 godina života.

Kako kaže Jovana iz Beograda, koja već dve godine živi sa MS, sa ovom bolešću može se živeti normalno, ako primate odgovarajuću terapiju.

– Pre više od dve godine, saznala sam da imam MS. Prvi simptom bilo je to što mi se oduzela leva noga. Išla sam na preglede i posle imala mnogo sreće da dobijem i terapiju. Danas studiram i živim normalno. U slučaju da je terapija nedostupna, neizvesno je kakav će ishod bolesti i vašeg života biti u budućnosti – kaže ona.

U Srbiji se od MS leči oko 1.083 pacijenata, što je oko 12 odsto obolelih, ali sa terapijom starom oko dve decenije. Najnoviji lekovi dostupni su i u svim državama u okruženju.

Na sajtu RFZO nisu istaknuti kriterijumi za uvođenje terapije, a ne postoji ni lista čekanja.

– Bolest kod mladih ljudi ide ka invaliditetu, a to ne mora da se dogodi. Novi lekovi se bukvalno primaju u dva navrata od po dve nedelje i posle ne moraju da se piju do nekog novog pogoršanja, što ne mora da se desi ni za 10 godina. Samo je važno da sa terapijom počnemo odmah po uspostavljanju dijagnoze jer postoje kasniji stadijumi bolesti u kojima šteta više ne može da se popravi – objašnjava Damjan Simić, predstavnik MS platforme, organizacije koja se bori za prava osoba obolelih od MS.

Trenutno na listi osam lekova

Iz RFZO kažu da se na listi lekova koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja nalazi osam lekova za MS.

– Od 2015. broj obolelih se povećava za 11 do 18 odsto uz godine u godinu. Nastavićemo sa daljim unapređivanjem prava na lekove obolelih od MS – kažu iz RFZO.