22.05.2022.
Naslovna Društvo Inmold- Firma koja brine o svojim kadrovima

Inmold- Firma koja brine o svojim kadrovima

Od oko 250 stalno zaposlenih u „Inmold“-u više od 40 posto su visokoobrazovani kadrovi uglavnom diplomirani mašinski inženjeri, trenutno ih je 105 i treba ih još. Kao proizvođač alata za brizganje plastike i obojenih metala, ali i IML robota što je jedinstveno u Srbiji, „Inmold“ se dobro pozicionira u Evropi pa i šire u  ovoj najbrže rastućoj grani industrije

Privatnim poslom Goran Janković, diplomirani mašinski inženjer, počeo se baviti 1994. godine u partnerstvu, 2006. se osamostalio i osnovao porodičnu kompaniju „Inmold“ koja je u proteklih 13 godina izrasla u srednje preduzeće sa proizvodnim programom  u oblasti proizvodnje visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala, pre svega, za brizganje tankozidne ambalaže i alata za brizganje tehničkih delova, ali i proizvodnje IML robota što je jedinstveno u zemlji i sa kojim se već pozicionira na evropskom tržištu. Uz to je razvijena i proizvodnja delova od cinka i mašinskih delova čija je primena u brojnim industrijama, pre svega, mašinskim. Koristeći stečeno znanje i iskustvo, a prva i osnovna znanja i skustvo stekao je radeći u nekadašnjem preduzeću „Alfa plast“ koje je poslovalo u okviru bivšeg sistema „Prvi partizan“, Janković je odbrao ovu vrstu industrije koja je najbrže rastuća. U skladu s tim i njegovo preduzeće raste godišnje u proseku i preko 30 posto. U posao su već uključene dve kćerke, Dušica i Nevena koje su završile fakultete, a svoj doprinos već daju i sinovi Slobodan i Dušan, jedan koji završava Mašinski fakultet i drugi koji je na drugoj godini ovog fakulteta. Od oko 250 stalno zaposlenih više od 40 posto su visokoobrazovani kadrovi, uglavnom diplomirani mašinski inženjeri, trenutno ih je 105 i treba ih još. Janković trenutno stipendira četvoro studenata na ovom fakultetu. Za potrebe odvijanja proizvodnog procesa, u okviru „Inmold“-a pre osam godina Janković je osnovao Centar za savremene tehnologije u kojem se osposobljavaju učenici srednje Tehničke škole u Požegi za potrebe rada u preduzeću. Trenutno je 35 takvih srednjoškolaca koje „Inmold“ stipendira i koji su na praksi u Centru. Po rečima Jankovića, u proseku četvoro, petoro iz generacije nastavi da radi u preduzeću, do sada ih je ukupno preko 20 u „Inmold“-u. O statusu zaposlenih u preduzeću dovoljno govori Jankovićeva rečenica: „Važno je da nemam problem sa odlivom kadrova“.

-Sada imam samo oko 40 mašina za brizganje plastičnih delova, a uporedo su se razvile još neke delatnosti kao livenje cinkanih delova, izrada rezevrnih delova i mašinska obrada. Linija za proizvodnju plastične ambalaže sastoji se od mašina za brizganje i njih kupujemo, robota i alata koje mi proizvodimo. Nešto što je najvrednije u preduzeću je da znamo sve to troje da uvežemo u celinu, podesimo i pustimo u rad. Sve ovo podrazumeva da obučimo ljude da rade na toj opremi – kaže Janković.

„Inmold“ je robote ponudio tržištu pre osam godina i to su bile manje količine. Međutim, od pre četiri godine, proizvodnja robota koji se koriste, pre svega, u proizvodnji ambalaže, krenula je znatno ozbiljnije.

-Za nas je prodaja 10 robota godišnje bio zavidan broj. Ove godine planiramo da napravimo i prodamo 25 i to je za nas veliki uspeh. Više od polovine ove planirane proizvodnje je dogovoreno sa budućim kupcima. Kada smo počeli proizvodnju robota nismo postojali na mapi ove industrijske grane. Međutim, sada smo, pre svega, jaki po znanju pa nas prepoznaje evropska konkurencija. U zlatnoj smo sredini među evropskim proizvođačima u ovoj branši, samim tim i svetskim, jer je Evropa preteča u ovoj tehnologiji pa je ona reper i za sve ostale. Dobro se pozicioniramo u Evropi a to znači da smo prepoznatljivi i šire – kaže Janković.

Tržište „Inmold“-a je od Pakistana, Ujedinjenih Emirata, Saudijske Arabije do Turske, Izraela, Libana, Egipta, Alžira, Tunisa, Grčke, Mađarske, Nemačke, Austrije, Poljske, Danske, Rusije, manji deo je na prostoru bivše Jugoslavije dok u Srbiji sarađiju samo sa nekoliko domaćih, a od nedavno i sa tri značajne strane firme koje su ovde otvorile svoje fabrike. Izvozi preko 80 odsto ukupne proizvodnje.

U misiji preduzeća se kaže da „Inmold“ „tehničkim  rešenjima i konsalting uslugama omogućava klijentima unapređenje poslovanja“.

-Baš tako. Počeli smo sa nečim što je tada bilo aktuelno, ali smo nastavili da istražujemo i razvijamo to što smo sami napravili, ali pratimo i šta konkurencija radi. Sve što novo uradimo to kod naših kupaca sa kojima smo u kontaktu i implementiramo i oni mogu da rade bolje i uspešnije. Na primer, pre nekoliko dana naš predstavnik bio je u Izraelu da nešto podesi i dotera, a tamo smo prodali robota i alat. Tako naši kupci kroz nas dobiju uvek nove informacije do kojih dolazimo našim razmišljanjima i istraživanjima – kaže Janković i podseća da je od 30 do 40 predstavnika „Inmold“-a skoro konstantno na određenim dešavanjima u okviru branše, a 15 do 20 ih je kod kupaca širom sveta. „Inmold“ je uvek prisutan na svetskim sajmovima u branši, aktivan je na svim društvenim mrežama, ima svoje predstavnike prodaje u mnogim zemljama – Poljskoj, Saudijskoj Arabiji, Nemačkoj, ali poslove dobija i preporukom.

Posmatrač sa strane stiče utisak da „Inmold“ funkcioniše besprekorno, bez problema. Tako i jeste unutar firme, ali pošto ona ne posluje pod staklenim zvonom, već u određenom privrednom ambijentu u okviru kojeg se ukrštaju sve moguće tendencije i procesi, svetski i evropski, „Inmold“ rešava mnoge prepreke koje se ispreče na putu njegovog razvoja i poslovanja. Mora još uvek da bude spreman na krize koje se mogu izroditi u privrednom okruženju. Pre nekoliko godina ostao je na nogama iako je  bio među žrtvama krizne situacije vezane za veliku srpsku kompaniju. Janković kaže, da se sada privredni ambijent malo očistio i da su se, ipak iskristalisala određena pravila ponašanja.

Janković je samo pri osnivanju svoje firme koristio kredit iz Fonda za razvoj, značio mu je, kaže, ali ipak, čini mu se da još uvek država, pa i narod ne tretira isto domaća i strana preduzeća.

-Želim da u narednom periodu radimo bolje i kvalitetnije i da se još približimo najboljima u Evropi i svetu,  a prostor za to postoji. Želim da ono što bude proizvedeno kod nas da bude deklarisano kao vrhunsko. Doduše, do toga mora još da se radi svaki dan, da pratimo inovacije u branši i da ne gubimo korak u tehnološkom napretku. Ako bismo stali, brzo bi nas pregazili i ne bismo se mogli povratiti. Sreća je i što su mi svo četvoro dece vezani za preduzeće i što se nova energija već oseća, a i supruga Milka, diplomirani pravnik, daje svoj doprinos koliko može i koliko je potrebno – kaže Janković.

Lasersko zavarivanje

Zajedničkim ulaganjem „Inmold“-a i slovenačkog preduzeća TKC , nedavno je osnovana nova firma „Inmold-TKC“ d.o.o koja se bavi laserskim zavarivanjem složenih mašinskih delova i pružanjem usluga metalografske laboratorije za mehanička i metalurška ispitivanja materijala. Naravno, poseduje robota za lasersko zavarivanje i za sada je jedina takva u Srbiji. Nova firma pruža usluge ne samo „Inmold“-u u kojem je i smeštena već i trećim licima.

Slobodna zona Priboj

Od nedavno „Inmold“ je zakupio prostor od oko 1.500 kvadrata u Slobodnoj zoni Priboj gde će otvoriti proizvodni pogon. Građevinski radovi su pri kraju i po rečima Jankovića sredinom maja  bi trebalo da počne da radi većina radnika kojih je za početak planirano oko 20.

-Koliko sam video u Priboju ima stručne radne snage, tehnički pismenih ljudi što mi je potrebno. Osim toga, tu su i povoljnosti koje pruža poslovanje u slobodnoj zoni, lakše se ostvaruje i uvoz i izvoz bez dodatnih troškova. Ta sredstva uložićemo u osavremenjavanje proizvodnje. Mi uvozimo skoro 80 odsto sirovina za proizvodnju, a i ono što kupimo u Srbiji uvezli su drugi. Praktično, kompletno sve što ugrađujemo u naše proizvode, proizvedeno je van zemlje – kaže Janković.

„Inmold“ je smešten na oko 11.500 kvadrata računajući i zakupljenih oko dve hiljade kvadratnih metara zatvorenog prostora u okviru „Budimke“.