Ivanjica – Fabriku “Špik-iverica” iz Ivanjice sa rešenjem i radnom knjižicom u rukama, danas je praćeno muzikom

foto: RINA

trubača napustilo 44 radnika. Mnogi su u fabrici proveli tri – četiri decenije rada, neki su tu od osnivanja, ali većina zaposlenih je dobila otkaz, uprkos njihovom mišljenju da je fabrika mogla i dalje pozitivno da radi i posluje.

Milenko Glavinić jedan od najstarijih radnika rekao je za agenciju RINA da je u “Špiku” proveo skoro 40 godina, a da je pre nego što je dobio zaposlenje godinu dana proveo u fabrici kao učenik.

,,Ovde sam odradio skoro do kraja radni vek. Rešili smo danas da se pozdravimo kao ljudi, jer mi smo ovde uvek bili za druženje i tako ćemo da nastavimo i posle ove fabrike”, naveo je Glavinić dodajući da su kolege sa kojima napusta krug firme uz pesmu vredni, radni i da će lako naći novi posao.

,,Ja mislim da ko hoće da radi, za njega ima posla. Već su neki i angažovani kod drugih poslodavaca, dobijali su pozive da pređu kod njih da rade”, izjavio je Glavinić.

On ističe da uprkos svemu, nisu ljuti na poslodavca i da će ostati korektni prema njemu.

,,To je njegova odluka. Isplatio nam je svu otpremninu na račun kako nam po zakonu sleduje. Ispao je korektan prema nama. Nije nas ostavio bez i čega. Zato i odlazimo iz fabrike uz pesmu”, istakao je Glavinić.

Inače, 13. godina nakon privatizacije ovog ivanjičkog giganta ostalo je da radi svega 23 radnika.

Prema njihovim rečima, vlasnik se nije pojavio još od 2008. godine. Pored toga, ovi radnici ističu da je veliki deo imovine rasprodat i isečen. Cevi, kotlovi kao i deo građe samo su deo imovine koje više nema.

“Država nas je prodala nepoznatom investitoru, i nije vodila računa da li vlasnik ispunjava ugovorne obaveze prema radnicima i državi”, tvrde radnici ove ivanjičke fabrike.

Fabrika “Špik Iverica” u Ivanjici osnovana je 1977. godine, godinama se bavila proizvodnjom furnira i ploča od drveta.

Privatizovana je u novembru 2006. godine, od kada posluje u sastavu italijanske grupacije “Fantoni” iz Udina. Specijalizovana je za proizvodnju sirovih i oplemenjenih ploča iverice, a od 2009. godine bavi se i proizvodnjom peleta za ogrev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here