Požega – U nedelju, 7. aprila, obeležava se Dan opštine Požega, u spomen
Predsednik opštine Požega Milan Božić, foto: GZS

na odluku knjaza Miloša iz 1832. godine „da grad osnuje i temelje istog postavi“.

Predsednik opštine Milan Božić ističe kako je prethodna godina bila veoma uspešna za Požegu. Prema njegovim rečima rezultati su vidljivi na svim poljima, a kao najznačajnije projekte izdvojio je postavljanje led rasvete i uvođenje besplatnog javnog prevoza za sve građane.

Naime, kompletna javna rasveta zamenjena je novim led svetiljkama, što će, prema rečima predsednika, doneti uštedu negde oko 70 posto. U pitanju je javno – privatno partnerstvo i investicija od preko dva miliona dinara. Zamenjeno je negde oko 3500 svetiljki.

Drugi veliki projekat jeste uvođenje besplatnog javnog prevoza za sve sugrađane. Predsednik Božić ističe kako je ogroman procenat građana sa oduševljenjem prihvatio ovu novinu.

“Kako je opština izdvajala ogromne svote novca za prevoz građana zaposlenih u javnom sektoru i za škole, sada za manje para svi građani imaju mogućnost da se voze besplatno. Prema ispitivanjima, tokom godine će se prevesti 500 hiljada putnika, a kada se uzme u obzir prosečna cena karata, to bi značilo da će u džepovima građana Požege ostati 150 miliona dinara”, kazao je prvi čovek opštine.

On je istakao da su sa početkom izgradnje deonice auto–puta Preljina – Požega prve obaveze opštine rešavanje imovinskih pitanja, kao i da je u toku privremena ekspoprijacija zemljišta.

“Ova investicija je od ogromnog značaja za građane Požege, jer će Požežani konačno moći za sat, sat i po da stignu u Beograd. Završetak radova planiran je za kraj 2021. godine”, ističe on.

Predsednik se osvrnuo i na lokalnu infrastrukturu. Istakao je da je raspisana javna nabavka za krpljenje udarnih rupa, koja će kroz par dana biti gotova, i da je u pitanju investicija od nekih 13-14 miliona dinara.

“Kreće se i sa saniranjem lokalnih i nekategorisanih puteva koji nisu asfaltirani. U planu je i obnova i stavljanje u upotrebu Starog izvorišta reke Skrapež, koje je godinama stajalo neiskorišćeno sa veoma kvalitetnom vodom”.

Ono što je Božić takođe naveo kao bitnu činjenicu u vezi infrastrukture jeste i završetak radova na stambenoj zgradi čiji je investitor opština Požega.

„Zgrada u Trećem rejonu privodi se kraju. Mislimo da ćemo upotrebnu dozvolu, kako je i predviđeno, dobiti već krajem maja. Verovatno će se prvi ključevi davati u junu, julu mesecu. Kako je potražnja za stanovima velika, ove godine krećemo izgradnju i druge poslovno – stambene zgrade, koje će se nalaziti na istom placu. Bitan pokazatelj znatno višeg standarda u Požegi u poslednje tri, tri i po godine jeste da i pored cene stanova, koja negde dostiže i cifru od 800, 900 evra po kvadratu, potražnja za istim je ogromna, zbog čega se i javlja konstantna potreba za novim zgradama “, istakao je Božić.

Tema koja je svakako veoma značajna za Požegu jeste sudbina fabrike „Budimka“. Predsednik Božić kaže kako konačno za nekadašnjeg giganta opštine dolaze bolja vremena. Fabrika je konačno rešena dugogodišnjih problema i ističe kako bi uskoro mogao biti raspisan javni poziv za sva pravna lica koja su zainteresovana za njenu kupovinu.

„ Svima je jasno šta donosi obnavljanje proizvodnje u fabrici Budimka – 200 radnika koji bi dobili posao predstavlja 200 porodica koje bi imale siguran izvor egzistencije, ali i pored toga, uposlila bi više hiljada kooperanata koji bi imali siguran plasman za svoje proizvode i na taj način naplatili svoj rad i trud“, naglasio je prvi čovek opštine.

Budžet opštine Požega za 2019. godinu je oko 900 miliona dinara i već se krenulo sa njegovom realizacijom.

„Očekuje se završetak postupka javne nabavke za realizaciju rekonstrukcije bioskopske sale. Takođe, predali smo i projekat Doma zdravlja. U izradi je projekat za totalnu rekonstrukciju zgrade gimnazije i tehničke škole, raspisana je javna nabavka za najbolje idejno rešenje za rekonstrukciju objekta bibiloteke, izdvojena su određena sredstva za rekonstrukciju bedema, sređivanje parka između bedema i zgrade Doma zdravlja.U planu je i rekonstrukcija stadiona. Videćemo šta će nam od projekata proći i na koji način će se realizovati, za sada sve ide kako smo planirali. Ostalo su tekuće investicije, održavanje infrastrukture, vodovoda i kanalizacije “, objasnio je Božić.

Predsednik je još dodao da se sa dolaskom proleća javljaju i brojne potrebe poljoprivrednika, tako da je opština ove godine odvojila novac za subvencije za kupovinu sitnih poljoprivrednih mašina. Pored toga već godinama se subveniše veštačko osemenjivanje krava. Predsednik Božić ističe da su odvojena i sredstva za protivgradne rakete.

U sklopu obeležavanja Dan opštine, u Požegi je za sve sugrađane proteklih dana bio pripremljen bogat program. Održane su raličite manifestacije, sportska dešavanja, kulturni događaji, a za vikend su planirani i koncerti. . Najzadovoljniji su svakako najmlađi sugrađani, za koje je opština odobrila postavljanje ogromnog tobogana na Trgu. Još jedna novina, jeste postavljanje kišobrana, čime je Požega zaličila na evropske gradove.

Predsednik je najavio Svečanu akademiju koja će se održati u nedelju u sali SKC, na kojoj će se još jednom sumirati postignuti rezultati, ali i dodeliti svečane nagrade i priznanja. Očekuju se i specijalni gosti, predstavnici prijateljskih opština Šentjur, Zubin Potok i Mostar, kao i visoki državni zvaničnici.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here