Civilna Zaštita Čačak, primer je dobre organizacije i angažmana. Već nekoliko godina, od samog formiranja 2014. godine, jedinice Civilne Zaštite opšte namene uvek su na terenu kada je situacija rizična. Prilikom poplava 2014. i 2016. godine, ove jedinice su bile konstantno na terenu sa kompletnom opremom. U Čačku ima oko 200 aktivnih pripadnika Civilne Zaštite, od kojih je njih 6 praktično konstantno angažovano na terenu. U ovim jedinicama ima pripadnika raznih  stručnih sprema, tako da se mogu rešavati problemi iz raznih oblasti. Takodje ne smemo zaboraviti i delovanje ovih jedinica i tokom požara i svih drugih ekoloških katastrofa.

Zanimljivo delovanje je i na planu prevencije od poplava i požara. Jedinice Civilne Zaštite vrše pripremu vodotokova drugog reda za sanaciju, kao prevenciju od poplava. Takodje se vršila seča rastinja ispod dalekovoda i niskonaponske mreže, kao prevencija od požara. Kako nam je izjavio načelnik štaba za vanredne situacije u Čačku gospodin Bratislav Zečević, tek se očekuje opremanje ove jedinice i ulaganje u tehničke resurse. On se nada da će lokalna samouprava izaći u susret sa još više sredstava, kako bi se ova jedinica dovela na još viši nivo.

Zečević ističe da očekuje i formiranje gradske Vatrogasne brigade, u sklopu Gradskog štaba za vanredne situacije, koja će biti podrška Vatrogasnij brigadi Čačak.

Grad Čačak ima i situacioni centar koji možete pogledati klikom na sledeći link: http:// situacionicentar.rs/

Zanimljivo je što je medju aktivnim pripadnicima Civilne Zaštite Čačak, Ilija Mirosavić koji je rodom iz Požeškog sela Tabanovići. Kako nam je on rekao, ima samo reči hvale za organizaciju u kojoj radi i na kolege. Kaže da je ponosan na tim ljudi oko njega i na to što je u timu koji je proglašen za najbolji  pre dve godine. Civilna zaštita Čačak je proglašena za najbolju u Srbiji 2017.godine i to je samo jedan u nizu uspeha.

Redovno se sprovode mnoge obuke za pripadnika jedinice, jer su obučeni i osposobljeni kadrovi stub svake uspešne organizacije.

Kako su nam rekli načelnik Zečević  i poverenik Mirosavić, Jedinice Civilne Zaštite opšte namene treba da postoje u svakom gradu, kao potpora službama za bezbednost i odbranu u toku vanrednih situacija.

Ilija Mirosavić se nada da će i u njegovoj rodnoj Požegi, biti formirana ovakva jedinica, baš zbog toga što je Požega podložna poplavama ali i zbog mogućnosti mnogih drugih rizičnih situacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here