Osmoro Požežana, među kojima je i jedna dama,  kroz teorijsku nastavu i praktičnu obuku osposobljeno je za posao varioca kroz projekat  Nove prakse za bolju budućnost koji se realizuje u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti-Swiss PRO“, a koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konfrencijom gradova i opština. Nosioc ovog projekta na teritoriji opštine Požega bilo je udruženje građana FORCA koje je omogućilo da, kroz saradnju sa Tehničkom školom i lokalnim privrednicima, osmoro ljudi, mahom nezaposlenih, nakon obuke dobiju sertifikat koji potvrđuje njihovu stručnu i praktičnu osposobljenost za posao varioca koji im može doneti radno angažovanje, ili nastavak usavršavanja.  Sertifikati su im, uz malo slavlje,  uručeni u prostorijama Force u sredu, 6. marta.

Miroslav Tamburić,ispred udruženja građana Forca rekao je da je „ideja da se spoje kapaciteti lokalne zajednice za dodatno obrazovanje i edukaciju s jedne strane, i realne potrebe na tržištu za nekog ko želi da radi, stara gotovo dve godine“.

http://pasaz.rs/wp-content/uploads/2019/03/663.jpg
FOTO: Mirjana Milićević

-Zahvaljujući konkursu koji se pojavio prošle godine, mi smo od donatorske organizacije Swiss Pro i programa UNOPS koji realizuje švajcarska Vlada u saradnji sa našom Vladom, dobili podršku za realizaciju ovog programa koji objedinjuje sve ove realne potrebe o kojma smo ranije razmišljali. Ovo je prvi put da je napravljena ovakva kombinacija: da jedno udruženje prepozna realnu potrebu, da ima jedana tako dobra institucija kao što je Tehnička škola koja ima mogućnost da organizuje obuku, i lokalne privrednike koji su podržali deo praktične obuke- izneo je Tamburić siže razvoja projekta od ideje do realizacije, i dodao:

http://pasaz.rs/wp-content/uploads/2019/03/661.jpg
FOTO: Mirjana Milićević

-Obuka sa sastojala od teorijskog i praktičnog dela, pri čemu je nastavu obezbedila Tehnička škola Požega a praktičan deo Potens Perforacija i Razvitak. Iskustva na realizaciji projekta kažu nam da smo  uradili dobru stvar, a to znači da ćemo se potruditi da obezbedimo mogućnost da realizujemo slične projekte za neke nove ljude i nova zanimanja.

Tamburić je,takođe rekao da je interesovanje bilo veliko, ali da su odabir kandidata uradili u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja, razgovorom sa potencijalnim kandidatima i samim kandidatima, kasnije, i opredelili se za njih osam koji su, na kraju, i uspešno završili obuku. Ono što im ovaj sertifikat omogućuje jeste da se,u prvom redu, dalje usavršavaju u poslovima varioca, budući da je nekoliko kandidata već dobilo mogućnost radnog angažovanja na nešo prostijim radnim operacijama varioca, a to kasnije otvara mogućnost i za stalno zaposlenje kod nas,ili u inostranstvu.

Među ovih osam kandidata, sada već i varioca, bila je i Zorica Nikolić iz Pilatovića, koja je već naprvaila  dogovor sa firmom Potens Perforacija o radnom angažmanu, ali nakon dodatnog usavršavanja u kompaniji Goša u Smederevskoj Palanci.

O iskustvima sa obuke, Zorica nosi najlepša iskustva, budući da, kako kaže: nije očekivala takav topao, prijateljski i predustretljiv prijem kao žena u tipično muškom zanimanju:

-Najteže mi je bilo prvi dan, -priča Zorica- zato što sam razmišljala o tome kako će me kolege prihvatiti, međutim, u životu nisam doživela veće poštovanje i kolegijalnost nego od kolega, na obuci u Potensu. To mi je, uz moju želju i volju da savladam posao, bilo nešto što me je stvarno motivisalo i da nastavim obuku dalje. Fizički jeste bilo naporno, međutim, navikla sam na težak posao, tako da mi to nije teško palo, niti sam pomislila da je to nešto što bi me odvratilo od želje da radim ovaj posao.

http://pasaz.rs/wp-content/uploads/2019/03/675.jpg
FOTO: Mirjana Milićević

Među  onima koji su ovu obuku završili, jeste i Vidoje Rakić koji kaže da se svojevrsnog edukatnivnog izazova prihatio iz razloga što mu priža sigurnost u životu kao jedna vrsta korisne praktične osposobljenosti.

-Trenutno ne planiram da radim na poslovima varioca, ali sam želeo da ovo završim kao jedno dodatno obrazovno praktično iskustvo koje mi može zatrebati u budućnosti, s ozbirom da nijedan posao više nije siguran za stalno. Na obuku me je motivisalo upravo to, što ovaj sertifikat nudi mogućnost i daljeg usavršavanja, čega, na kraju krajeva, u životu nikad nije previše- kaže Rakić.

M.Nikolić