Srpska napredna stranka ima stabilan rejting, a Pokret slobodnih građana nakon što ga je preuzeo Sergej Trifunović udvostručio je rezultat, pokazuje poslednje istraživanje agencije Faktor plus.

Ukoliko bi se parlamentarni izbori održali u nedelju, pored naprednjaka koji bi osvojili 55,1 odsto glasova, cenzus bi još prešli Savez za Srbiju koji bi osvojio 12,2 odsto, SPS 10 procenata i Pokret slobodnih građana sa pet odsto podrške.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže za “Blic” da se kampanja Aleksandra Vučića “Budućnost Srbije”, uprkos kritikama, pokazala kao uspešan odgovor na proteste i učvrstila je biračko telo SNS. Jedino iznenađenje u istraživanju u odnosu na prethodni mesec, kaže, jeste rejting PSG-a.

Foto: RAS/RAS Srbija

– Evidentan je rast PSG-a od kada ga je preuzeo Sergej Trifunović. Rejting tog pokreta je dupliran, što je zanimljivo budući da nemaju ni infrastrukturu, da su ih napustili članovi i skoro celo rukovodstvo – navodi Pejić, i dodaje da je reč o fenomenu.

– Hoće li Trifunović jačati organizaciju ili je blesak poput Saše Radulovića i Belog, to ćemo tek videti – ističe Pejić.

On kaže da su među novim glasovima PSG uglavnom neopredeljeni.

– Skok rejtinga PSG ne mora nužno da bude loš po SzS, jer bi u eventualnim postizbornim koalicijama možda imali više nego da nastupe zajedno. Videćemo i da li Trifunović odgovara SzS-u, do sada nisam primetio njegovu konfrontaciju s Đilasom – kaže Pejić.

Pejić kaže da je primetan i blagi rast nacionalno opredeljenih stranaka – Šapićevog SPAS-a, Demokratske stranke Srbije, a u istraživanjima se i ovog meseca pojavio SDP Nenada Popovića.

– To ima veze s Kosovom, jer je građanima taj stav makar deklarativno prihvatljiv. Radikali su blago pali, ali svi zajedno, sve te četiri stranke zajedno imaju oko 15 odsto glasova – objašnjava Pejić.

Foto: RAS/RAS Srbija

Na pitanje da li bi izašli na izbore koji bi se održali u nedelju ukoliko ih opozicija ne bi bojkotovala, pozitivno se izjasnilo 46 odsto ispitanih, 30 procenata ne bi izašlo, dok 24 procenta nema stav. Kada reč o raspoloženju prema Evropskoj uniji, javlja se blagi skok onih koji su za članstvo.

– U prethodnom istraživanju bilo je oko dva procenta više onih koji su bili protiv EU – kaže Pejić.

Anketa agencije Faktor plus rađena je telefonski na teritoriji Srbije, bez Kosova. U istraživanju je učestvovalo 1.200 ispitanika.