Živine i natrijum sijalice u Požegi polako zamenjuju moderne LED svetiljke. Nova rasveta se za sada postavlja u gradskim požeškim ulicama i u nekoliko sela.

Glavni razlog postavljanja LED rasvete je ušteda energije ali i novčanih sredstava. Do sada korišćene svetiljke, iziskivale su česte popravke i samim tim bile manje rentabilne po budzet.

Kako nam je prenela Miljanka Filipović iz JKP Požega, LED rasveta je do sada postavljena na nekih 50 procenata planiranog područja, a prioritet je grad. Postavili smo i led sijalice u nekoliko sela: u Visibabi, Pilatovićima, Prilipcu i Gorobilju. Ostalo je još nekoliko sedmica da se završi ceo posao.

Rekonstrukcija i racionalizacija javnog osvetljenja doneće značajne uštede lokalnoj samoupravi, jer je led rasveta dosta jeftinija i kvalitetnija, rekla je Filipović i dodala da je procenjeno da će ušteda električne energije na godišnjem nivou iznositi 84 odsto

Vrednost projekta iznosi oko 2 miliona evra za rok od 13 godina.Radi ovog posla ostvareno je partnerstvo sa firmama Light kft Novi Sad (generalnim izvođačem) i Keep Light (podizvođačem radova).-To znači da je u narednih 13 godina privatni partner u obavezi da otkloni svaki kvar koji nastane u LED rasveti, a kroz uštedu na rasveti finansira se sam projekat u opštini Požega, kaže Filipović i dodaje da je namera da grad dobije savremeno LED osvetljenje, sa tehnologijom marke Schreder LED svetiljke.

Kada se kompletan projekat završi,napraviće se poredjenje izmedju stare rasvete i nove. Kako je izjavila Filipović, tada će moći vizuelno da se primeti koliko je LED tehnologija bolja a koliko je isplativija, osetiće se u opštinskom budžetu.