Dan opštine Požega / Najda & Smak tribute / 6. april 2019. / Trg slobode ??

O Najdi pevaču rok grupe SMAK:

Na preporuku Točkovog prijatelja pokojnog ”Zorana Radosavljevića Čupe”, basiste grupe Galija, Najda dolazi na audiciju za pevača grupe Smak u salu bioskopa Kulturni centar u Beogradu, gde je Smak uvežbavao nove pesme za album Bioskop Fox. Najda je perfektno izveo kompoziciju “All Right Now” grupe Free i preuzeo ulogu novog pevača grupe Smak. U Smaku je bio vokalni solista, a inače svira gitaru i komponuje.

Najda je rasni Rok pevač tipa 70-ih. Ima izraziti smisao za fraziranje i lako se prilagođava svakoj situaciji pogotovu na sceni. Poseduje snažan i topao glas na prelazu baritona u tenor. Novina koju on donosi jeste nepretenciozan nastup, u odnosu na publiku i na članove benda, čime stvara utisak da je pevanje u isti mah igra i zadovoljstvo. Uz obavezu da izvodi legendarne hitove Smaka Najda nastoji da pronađe sopstveni izraz kroz nove pesme. Inače svira gitaru i komponuje. Smak sa Najdom je dobio na svežini i modernom izrazu, a mnoge pesme iz ranijeg perioda su dobile sasvim novo ruho u Najdinoj interpretaciji, a neke od njih su čak i nadmašile originalne verzije sa Borisom. Jedna od njih je i pesma “Ljudi nije fer” zatim „Cigansko srce“ koja se našla na najnovijem izdanju benda, EP-ju „Delfin“ iz 2012. Godine

Na poslednjem studijskom albumu Generacije 5 ” Energija” iz 2006. godine pevač je bio Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak. Sredinom 2006. godine, na ideju Dragana Novičića, oformljen je bend koji je trebalo da svira kao specijalni gost na turneji benda Atomsko sklonište po Srbiji. Bend je svirao obrade grupe Smak, te je lider Smaka, Najda, kao poslednji njegov pevač, došao na ideju da ime benda bude Deliverance INC. – kao vrsta parafraziranja nečeg što nedostaje na rok sceni Srbije, a u isto vreme i kao donošenje nečeg pozitivnog, iskrenog i neobavezujućeg trendovima u muzici. Deliverance INC. izdaje studijski album na Engleskom jeziku za Australijskog izdavača Harmony Star Production 2011.godine.

Posle uspešnih koncerata u Beogradskoj Areni 2012.godine , Kragujevačkom Arsenal Festu 2013.godine i koncerta na Beogradskom Ušću 2015. godine, grupa Smak prestaje da bude aktivan zbog prerane smrti pevača Borisa Arandjelovića. Najda nastavlja da svira i izvodi stare i nove pesme grupe Smak u novim aranžmanima.

U grupi sviraju članovi grupe Deliverance INC. pojačani mladom i svežom energijom Najdinog sina Nemanje koji svira gitaru, iskusnog basiste Milana Stanimirovića i fantastičnog bubnjara Vladana Božilovića inače aktivnog člana benda Nikole Vranjkovića.lo