Da je prijatno, nije, kao i svaki put kada izgubi reprezentacija Srbije. Nije ni prvi poraz od Estonije, jer smo gubili sa jačim rosterom u Talinu, ali se takođe protiv Izraela u „Pioniru“ vadili i išli, tada na Evropsko prvenstvo, opet sa jačim timom nego što će igrati danas od 16 sati.

Pristup utakmici sa Estoncima nije bio potcenjivački. Voljni efekat takođe, ali nismo imali snage da prelomimo domaćina početkom poslednje četvrtine. Nismo imali kontrolu skoka, nismo nametnuli naš ritam. Priča o “prozorima”, o nedolasku desetak reprezentativaca, menjanju sastava ne za svaki ciklus, neuigranosti i nedostatku vremena, odavno je ispisana.

Aleksandar ĐorđevićFOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Aleksandar Đorđević

Kažu da nije bitno koliko puta padneš, već koliko puta posle toga ustaneš. Ako neko zna da kroz život ustaje, onda je to Saša Đorđević. Kako je bilo ustati jutro posle Estonije?

– Lepo pitanje, živa istina. Na nama je da odreagujemo najbolje moguće posle ovakvog poraza. Imali smo priliku da pobedimo, zasluženo bi bilo da smo pobedili. Već par utakmica u ovim “prozorima” nismo odigrali završnicu kako treba. Sve misli i snaga treba da budu usmereni na Izrael. Nećemo da gledamo u tanjir drugih, da računamo na trougao u zavisnosti od toga šta Gruzija uradi protiv Estonije. Ne treba o tome razmišljati, već kako ići na pobedu kao u svakoj utakmici – poručio je Đorđević za “Blic”.

Nismo skloni kritici, ne amnestirajući nikoga od odgovornosti, kada vidimo muk u avionu ili Teodosića koji je dobio dete, ali preleteo Atlantik da odigra dva meča i vrati se u Los Anđeles. Kada vidimo želju ostalih momaka koji znaju da neće ići na Mundobasket, a izgaraju kao da su sigurni putnici za Kinu, rizikujući povrede i karijere u klubovima.

FOTO: FIBA / PROMO

Mnogi će reći da je to normalno, da se to podrazumeva, ali u današnje, komercijalno vreme, nije. Gube svi favoriti kada nisu kompletni, pa tako i mi. Provukli smo se u Beču, gubili smo u Nemačkoj, Grčkoj, Izraelu, Estoniji, kao i u prethodnim kvalifikacijama od Finske, Mađarske, dva puta od Crne Gore i to kompletni, išli u Sloveniju kao najbolji treći iz svih grupa. Jednostavno nismo toliko moćni kao što mislimo za sebe i nemamo toliko kvalitetnih igrača da mogu da odmene NBA i evroligaške reprezentativce. U klubovima su nam domaći igrači epizodisti, čak i u manjini u odnosu na strance. Nema ih u Evroligi, sada ni Evrokupu, liga ne postoji, mladi ne dobijaju šansu… Sve to dolazi na naplatu, nadamo se ne kao Slovencima, evropskim prvacima.

Da li smo svi postali prepotentni, pa mislimo da je dovoljno da se Srbija u bilo kom sastavu pojavi na parketu? Ipak smo mala zemlja koja nema toliki fond igrača?

– Tako je. Svi momci koji su ovde, kao i svi momci koji su bili tokom svih „prozora“, imaju veliko poštovanje sa moje strane, kao i od Košarkaškog saveza. Nije fraza da svi igraju košarku. Košarka se diže na viši nivo u svim zemljama, u svim ligama je sve više dobrih igrača koji, uz otvaranje granice u Evropi i ka NBA, vide svoju šansu i motivaciju da donesu veći kvalitet. Mi smo primer male zemlje, gde se oseća potreba za energijom i podrškom sa tribina. To su stvari koje su za košarku lepe, a za nas takmičare motivacija više. Svi žele da pobede vicešampiona Evrope i sveta. Mislim da nismo postali prepotentni. Sigurno da ćemo napraviti dublju internu analizu. Mislim da je akumulirano dosta negativnih aspekata ovog sistema takmičenja, to već dugo traje. Svaki put kad smo se sreli, pričali smo o tome. Svako je hteo na neki način da kaže nešto što nije dobro. Na nama je da to anuliramo, što je nekad jako teško. Nekad smo fenomenalni glumci, a nekad smo otvorena knjiga. Moramo da se okrenemo sebi, da budemo koncentrisani i da odlučno uđemo u utakmicu. Kako kaže Gagi, da ne gledamo ništa, da izađemo i pobedimo.

FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Priključili su se i Nikola Milutinov i Vladimir Lučić, dok Vasilije Micić neće moći da igra?

– Bićemo jači. Mada, Vasilije Micić je obnovio povredu skočnog zgloba. Njegovi doktori su rekli da je potreban odmor, pa zbog toga ne možemo da računamo na njega. Vasa je uvek pokazivao veliku želju, ali… Znate kako razmišljamo, nikad nećemo raditi u suprotnosti sa interesima i zdravljem igrača. Svaka pomoć je preko potrebna. Inače, trebalo bi duboko analizirati ceo sistem posle ovih kvalifikacija – podvukao je Đorđević.

Preostao nam je Izrael. Da pobedimo kako znamo i umemo, bez estetskog utiska i umiranja u lepoti, kao i u svim utakmicama kvalifikacija. Da u miru izvučemo pouke, okupimo se i prebrojimo, pogledamo u oči, manemo prebrojavanja crveno-belih i crno-belih krvnih zrnaca bar jedan dan i naravno napunimo “Pionir” do poslednjeg mesta. Podržimo Tea i Saleta i momke, jer od tog meča zavisi budućnost srpske košarke.

Traži se karta više

Koliko raduje vanredno stanje u Košarkaškom savezu Srbije zbog toga što je interesovanje veće od broja karata?

– Jako me raduje. Hvala svima koji pokazuju interesovanje, koji su kupili karte. Potrebna nam je ta energija sa tribina. Ne sumnjam da će biti fenomenalno kao uvek. Momci to osećaju, svi to osećamo. Samo zajedno možemo doći do pobede – podvukao je Đorđević.

Poslednji prozor – grupa L

Četvrtak, 21. februar

(11. kolo)

Estonija – Srbija 71:70

Izrael – Nemačka 81:77

Grčka – Gruzija 81:69

Nedelja, 24. februar

(12. kolo)

Srbija – Izrael 16

Gruzija – Estonija 16

Nemačka – Grčka 18

Tabela

1. Grčka 10 1 903:817 21

2. Nemačka 9 2 954:798 20

3. Srbija 6 5 896:799 17

4. Gruzija 5 6 850:884 16

5. Izrael 5 6 849:877 16

6. Estonija 2 9 737:873 14

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here